Miért lehet veszélyes a "dominás" együttlét?

Sokakat vonzanak a kikötözős játékok. De milyen veszélyekkel járhat együtt? Mire kell odafigyelnünk?

Miért lehet veszélyes a

Egyesek ismerik az érzést, mások csak gondolatban képzelegnek arról, hogy a megkötözött vagy a domináns kikötöző szerepébe bújjanak. Van ebben a pózban valami. A bizalom, a kíváncsiság, a félelem, s a kötél szorítása okozta fájdalom bódító keveréke ez.

A szexuális határok feszegetése egyre látványosabb kereteket ölt - akár kíváncsi rájuk az ember, akár nem. Christina Aguilera Not myself tonight című videoklipjében a lehetőségek egész tárházát vonultatja fel, s még annak is ihlete támad, akinek nem piszkos a fantáziája. A latexruha, a szájgolyó, a maszkok és a tűsarkúk vad kellékeiben pörög a szőke nehézbombázó, és a legvadabb műfajokból ad - olykor talán valószerűtlen - ízelítőt. S ahogy minden valamire való erotikus videóból, ebből sem hiányozhat a kötél: az énekesnő egy latexruhás nőre mászik rá, aki kiszolgáltatottan adja meg magát.

1. Határátlépés

Ha nem is az énekesnő szintjén, de könnyen megesik, hogy saját hálószobánk négy fala között kicsit visszafogottan, de túllépünk megszokott szexuális határainkon. Te is. Én is. Beletépsz a másik hajába. Szétkarmolod a hátát. Obszcén szavak csúsznak ki a szádon. Egy izgalmas szerep jelmezét öltöd magadra, vagy arra eszmélsz, hogy csuklóidat pasid nyakkendője szorítja az ágytámlához. Az élmény megtapasztalásához persze nem kell a legelvadultabb technikákig elmenni, a kötél az egészséges szexualitás része lehet anélkül, hogy bárkinek testi-lelki sérülése származna a játékból. Sőt!

2. A két oldalon

A kikötözés más és más élményt jelent a megkötöző és a megkötözött számára. A domináns irányító a kiszolgáltatott és tehetetlen partner látványától jön izgalomba. Érzéki, ahogy a másik teste ellenáll, megfeszül, a kötél szorításában kiszolgáltatottan vergődik. Nála van az irányítás, azt és úgy tesz, ahogy kedve tartja. (Egészen szélsőséges esetekben a szolga szerepével ruházza fel társát). A kiszolgáltatott fél izgalma is számtalan tényező összjátéka: bizalmát adja a másiknak, átruházza teste és orgazmusa felett az irányítást, amihez egy jó adag félelem és - a kötél szorítása miatt - fájdalom is társulhat. De nem szükségszerű.

A játék különféle eszközökkel (kötél, sál, szalag, bilincs, nyakkendő, szigetelőszalag), a kötözés erősségével és izgalmas pózokkal variálható, a kezeken kívül a lábakra, a nyakra, a nemi szervek köré, s van, hogy az egész testre kötél kerül. Sokan a legbonyolultabb kötözési technikák elsajátításától sem riadnak vissza, szétfeszítik vagy összeszorítják a másik testét, s az extrém fájdalom, a teljes kontrollvesztés állapotába repítik egymást. Ez azonban tényleg az extrém véglet, legtöbben csak visszafogottan vagy jelképesen vetik be e technikáit, sokszor úgy, hogy a „szabadulás" bármikor lehetséges legyen.

Hogy kinek mi jön be, sok próbálkozás és őszinte, bizalomteljes beszélgetések alkalmával derül ki.

3. Szabályok

Megkötözéskor a szexuális kéj kielégítése a cél, a legfontosabb mégis a testi-lelki biztonság. A játékot kizárólag akkor szabad bevállalni, ha azt mindkét fél kívánja. Vagányság, trend, a másik lenyűgözése miatt, pláne egy ismeretlen szexpartnerrel, senki ne menjen bele! Soha nem lehet tudni, hogy megkötözött állapot mit vált ki az emberből - megkötözőből és megkötözöttből egyaránt. Bizonytalan, hogy kinél mikor szakad el a cérna, a másik meddig megy el, de azt sem lehet tudni, hogy a megkötözött test hogyan reagál a kiszolgáltatottságra. Megesik például, hogy valakiből pánikrohamot vált ki a magatehetetlen helyzet. Éppen ezért kölcsönös bizalom nélkül nem szabad kísérletezgetni.

Ha a kötél felkerül a testre, fontos, hogy a kötözésre használt eszközt használója jól ismerje, azt bármikor el tudja távolítani (legyen kés, olló a közelben). A kötésnek nem szabad túl erősnek lennie (feltéve, ha nem a fájdalom elérése a cél), a létfontosságú ereknél fontos legalább egy ujjnyi szabad helyet hagyni. A másikat magára hagyni tilos és azonnal abba kell hagyni a játékot, amint a másik kéri, vagy láthatóan nem élvezi.