Miért kívánjuk jobban a másikat veszekedés közben?

Gondoltátok volna, hogy ennek tudományos oka is van?

Miért kívánjuk jobban a másikat veszekedés közben?

Klasszikus filmbe illő jelenet: a pár veszekszik, tányért dobál, kifordul magából, már éppen eljutnának a szakításig, amikor hirtelen egymásnak esnek, és békülős szexszel oldják meg a nézeteltéréseket. A vita véget ér, a kapcsolat újra a régi, mindenki boldog – és ez nem csak hollywoodi álomvilág, ilyen tényleg létezik, és viszonylag gyakori is. De mi lehet az oka annak, ha vita közben egyszer csak borzasztóan megkívánod a párodat?

1. Hormonok

Az elsőszámú ludas ilyenkor egyértelműen a hormonháztartásunk, a tesztoszteron, az adrenalin, és a stresszhormon kortizol mindig a csúcsra vannak járatva, ha éppen veszekszünk valakivel, még akkor is, ha az a valaki életünk szerelme.

A kortizol hatására pedig a szervezet elkezdheti kívánni azt a biztonságérzetet és törődést, amit egy szexuális együttlét nyújthat. Ráadásul az orgazmus során szerotonin és dopamin, valamint adrenalin választódik ki, hogy az oxitocinról ne is beszéljünk – hiába vagyunk idegesek a veszekedés közben, szex után ezek a hormonok lenyugtatnak. 

2. Az a fránya evolúció

A veszekedés egy több évezredes ösztönt is felébreszthet bennünk: a fenyegetettség érzésétől a szex segítségével jutunk el a hatalomig, az izgalomig, a biztonságig. Evolúciós szempontból a félelem ugyan nagyon hasznos, de mindenképpen elkerülendő érzelem, az agy pedig megkeresi a legközelebbi kapcsolódási pontot, ami valószínűleg a párunkkal a szex lesz. 

3. A szorongás testi tünetei

A veszekedésből adódó szorongás testi tünetei (magasabb pulzus, vérnyomás, szapora levegővétel) megegyeznek azzal, ami akkor történik a testünkkel, ha felizgulunk.

4. Egész egyszerűen a békülős szex jó dolog

Lehet, hogy az agyunk már automatikusan összekapcsolja a veszekedést a szeretkezéssel, és ahogy elkezd felkúszni a stressz-szintünk, máris tudja, mi következik. Kár tagadni, hogy a békülős szex nagyon jó tud lenni, és felold egy olyan konfliktust is, amit nem szívesen beszélünk meg a párunkkal, és egy olyan veszekedést, amiben nem szívesen veszünk részt. Nem csoda, ha a boldogságra programozott agyunk szeretné, hogy minél előbb oda jussunk.

5. Így birkózunk meg a traumával

A gyerekkorból hozott stresszes, szorongó szituációk összekötődhetnek a szexuális érzésekkel, és lehet, hogy ezt éljük ki a partnerünkön, amikor veszekedni kezdünk. Amikor egy pár vitatkozik, a fiatalabb kori memóriarendszer egy adott területe ingerelve lehet, és a feltépődő sebekre a test azonnal megnyugvást, törődést és kedvességet keres, amit a szexből is megkaphat.

Ha úgy gondoljuk, hogy ez a helyzet, akkor érdemes pszichológussal dolgozni a feloldásán – nem azért, mert valami baj van vele, hanem azért, mert sokkal egészségesebb, ha fel tudjuk dolgozni a traumáinkat, és nem azonnal elnyomjuk őket.