Miért károsak a romantikus filmek?

Hollywoodi maszlag vs. valós szerelem

Miért károsak a romantikus filmek?

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Szerelmünk lapjaiból ismert jelenetet, amiben Ryan Gosling és Rachel McAdams csókolóznak az esőben. Szívet lágyító és könnyfakasztó képsorok. Ellenben a szakértők szerint Allie és Noah szerelmi története valójában kicsit sem jó példa arra, hogy egy normál párnak miként is kellene viselkednie. Ettől még rettenetesen romantikus film és persze odáig vagyunk érte!

A legtöbben imádjuk a Szerelmünk lapjait, és a hozzá hasonló romantikus filmeket, hiszen van benne egy tökéletes, romantikus pasi, aki mindent megtesz a nőért. Élünk-halunk azokért a sztorikért, ahol a szerelem akadályoztatva van, valamiért nem jöhet létre, de a két szív legyőzi az időt, a teret, és tulajdonképpen mindent IS. 
Ámde nem túl előnyösek ezek az alkotások a szerelmi életünkre nézve, nézzük is, hogy tulajdonképpen mi a baj a fent említett filmmel. 

A főszereplők közötti kapcsolat már-már irreális, hiszen Noah mindennap levelet ír egy nőnek, akitől még csak választ sem kap, közben álmai házát építi a lánynak, de valójában alig ismerik egymást. Majd miután évekig nem látták egymást, Noah és Allie találkoznak, együtt vacsoráznak, csónakáznak, szeretkeznek, majd a nő mindent eldob a férfiért, hogy utána együtt éljék le az életüket, azután a férfi hűségesen ápolja a beteg feleségét.

Néhányan rendkívül romantikusnak találják a férfit, mások szerint a viselkedése és tettei rendkívüli sértőek, illetve veszélyesek Allie-re nézve. Azzal fenyegeti, hogy megöli magát, hacsak nem egyezik bele egy randiba. Aztán a randi végén lefekszenek az út kellős közepére, ami roppant veszélyes, de így ábrázolják őt szórakoztatónak, de az sem tűnik egészségesnek, hogy Noah kész úgy táncolni, ahogy Allie fütyül neki, csak hadd legyen övé a szerelme. 

A filmben azt mondják, hogy a pár folyamatosan veszekedett, és soha nem értettek egyet. A viták alatt kiabáltak egymással, sőt, a lány nem egyszer fel is pofozta a fiút. Tipikus se veled – se nélküled viszonyban álltak. Ez valójában egy mérgező kapcsolat, de azzal normalizálják, hogy Allie és Noah csak őrülten szeretik egymást.

A párkapcsolati szakértők a Dirty Dancing, a Grease, és a Sztárom a párom filmeket is a kapcsolatra veszélyes kategóriába sorolják, amelyeken nem kellene annyit csüngenünk. Például azt mondják, hogy a Dirty Dancing olyan kapcsolatot mutat be, amelyben a nőnek egy férfitól kell függnie. Baby-nek arra kell várnia, hogy Johnny foglalkozzon vele, megmentse őt, és rábízza a problémáinak megoldását. A Grease-ben egy nőnek át kell alakulnia ahhoz, hogy egy férfi észrevegye és beleszeressen. Sokan nem értenek egyet abban, hogy ez lenne a követendő, vagy egyáltalán a jó párkapcsolati példája, mert ha ez a „szerelem” csak a külsőségek szeretetén alapszik, akkor nem marad tartós.

Persze ezek csak vélemények, mindenkinek egyéni döntése az, hogy az olvasottak alapján továbbra is megnézi-e a kedvenc romantikus filmjeit! De egy dologban igazat lehet adni a szakértőknek: nem szabad összekeverni a valóságot a filmek világával. Bölcs döntés lehet, ha nem egy olyan túlidealizált pasira várunk, mint amilyen Noah!