Miért hűl ki a szerelem?

Sokszor megcsalás nélkül érnek véget párkapcsolatok.. Most kiderítettük, hogy milyen egyéb okok vezethetnek ide!

Miért hűl ki a szerelem?

A szerelem kezdetén mindent elfed az a bizonyos rózsaszín köd. Mindig rá gondolsz, vele lennél, szinte elmerülnétek egymásban. A mindent elsöprő érzelmek alatt közelebb visznek hozzá, mint valaha bárkihez. Úszol a boldogságban. Ő az. A valóságban azonban mindez inkább egy kivételes lehetőség. A lehetőséget jól kell tudni használni. A kapcsolatért aktívan tenni kell, mert a magára hagyott kapcsolat egyszerűen meghal.

A halott kapcsolatban rózsaszín helyett lila köd van, a harag lassan, de biztosan eltávolít egymástól, a végén pedig már attól is dühös leszel, ha csak rá gondolsz, a végén már az illatát sem bírod. Azt kérdezed magadtól: hogy jutottunk mi ide?  A megoldás itt az, hogy már kezdeti stádiumban ismerjük fel az ártalmas folyamatokat, és minél korábban akadályozzuk meg, hogy burjánzásnak induljanak. Minden kapcsolatban előfordulnak zökkenők, akadályok, nehézségek.

A kezdeti nagy szerelem elsöprő lendületével szinte átrepít ezek fölött, sokszor fel se tűnnek a véleménykülönbségek, az eltérő szokások és értékek. Később, ahogy egyre inkább a földön járunk, ezek a problémák egyre közelebb kerülnek. Egyre többször akadunk fenn rajtuk. Minden kapcsolatban van egy pont, ahol ezek az akadályok már több gondot okoznak, mint amin a szerelem átsegít. A kapcsolat romlani kezd, ideje odafigyelni a közös életetekre, a kettőtök közti folyamatokra. Előbb-utóbb szembesültök tehát vele, hogy a kettőtök közti nézeteltéréseket meg kell tudni beszélni, a konfliktusokat pedig meg kell oldani. Ehhez oda kell egymásra figyelni. Tényleg, valóban, igazából.

Gyakran egészen kis dolgokról van szó, amiket sokáig szinte észre se lehet venni. Elsiklotok fölöttük, akárcsak a problémák fölött.  Nem arról van szó, hogy a másik gondolatát kell kitalálni, csak figyelni kell az érzelmi igényeit is. Így kerülhető el a meg nem értettség, ami hosszú távon az elhidegüléshez vezet. Egy kapcsolat elején ha vannak is viták azok tét nélküliek. Ahogy telik az idő, úgy lesznek a konfliktusok is egyre komolyabbak. Az immár tétre menő viták mindkettőtöknek fájdalmat, szomorúságot, haragot hoznak elő, míg lassacskán veszekedésekké válnak. A düh és a sértettség mellett megjelenik az érzelmi elszigetelődés. Idővel úgy érzed, nem is akarsz már többet tenni ezért a kapcsolatért. A csalódottság így szépen lassan az elköteleződést is leépíti.

Az ellenségesség, a harag megfagyasztja a kapcsolatot, és így képtelenné válik a változásra. A nagy szerelemmel tehát nem az örök boldogság, csak annak lehetősége adott. A nyílt egymás felé fordulással, az őszinte érzelmi kapcsolódással, valódi odafigyeléssel és bizalommal elkerülhető az elhidegülés és végső soron az érzelmi magány. A rózsaszín köd idején tulajdonképpen egy álomba, a saját álmunkba szeretünk bele. A kapcsolat sikere azonban hosszú távon azon múlik, hogyan tudunk egymás álmaiból közös álmokat szőni.