Miért hasznos a veszekedés?

Minden pár életében vannak viták, melyeket sokan nehezen élnek meg. Holott a vitáknak sokszor építőjellege is lehet.

Miért hasznos a veszekedés?

Nagyon sokan rettegünk a veszekedéstől, ezért inkább magunkba fojtjuk a valódi érzéseinket, pedig ez csak megbetegíti az embert. Egy veszekedés új színt és hasznos dolgokat is képes előhozni egy kapcsolatban. Ha nem lépjük át a kapcsolat során lefektetett szabályokat, teret engedünk az érzéseink kifejezésének úgy, hogy nem engedünk helyet a visszaélésnek. Az ilyen harcok után növekedni fog a rugalmasságunk is, hiszen kieresztettük a gőzt, és ez oldja a feszültséget és a szorongást. Egy kiadós veszekedés után úgy érezhetjük, hogy egy mázsás teher esett le a vállunkról.

Egy konstruktív veszekedés által jobban megtudjuk, hogy mi a fontos a partnerünk számára, és ő is tisztában lehet azzal, hogy mi mit érzünk. Ez növeli az intimitást, és sokkal mélyebb kapcsolathoz vezethet. A veszekedések felráznak, és nagyobb odafigyelésre késztetnek, új életet lehelnek a kapcsolatba. Persze a problémákat higgadtan is át kell beszélnünk, ezáltal viszont fejlődik a személyiségünk. Türelmet tanulhatunk, és azzal, hogy csak a fontosabb dolgokra figyelünk, kifejezhetjük a párunknak a szeretetünket és a törődésünket is. Mindenkinek lehet rossz hangulata, elszakadhat nála a cérna. Ebből lehet aztán egy veszekedés. A lényeg, hogy tudjuk ezeket a helyzeteket jól kezelni. Ha mindenre odafigyelünk sokat tanulhatunk, fejlődhetünk és ez végül egy sokkal boldogabb élethez és párkapcsolathoz vezet.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy veszekedés után milyen édes lehet a kibékülés. Mivel senki nem tökéletes, természetesen vannak véleménykülönbségek, amik aztán könnyen vitába, veszekedésbe torkolhatnak. Arra ügyelnünk kell, hogy ne ragadjanak annyira el az érzelmeink, amivel porba döngöljük a társunk önbecsülését. Mindent meg kell és meg is lehet beszélni. Azok akik azt mondják, hogy soha nem veszekedtek, nagy valószínűséggel hazudnak. Merjünk kiállni a saját igazunk mellett, de ha a másiknak van igaza, azt is el kell tudni ismerni. Mindent meg lehet beszélni, ki lehet békülni. Ezek a dolgok azok, amik előbbre viszik a kapcsolatot.

Ezzel szemben az elfojtások pedig valódi kapcsolat gyilkosok, mert aláássák a kapcsolatot. Szóval merjünk beleállni egy veszekedésbe, és a végén béküljünk ki, de azt sose feledjük el, hogy nem szabad haraggal a szívben lefeküdni aludni.