Miért fontos a mellrákszűrés?

Ezért nem szabad elhanyagolni!

Miért fontos a mellrákszűrés?

Az orvosi vizsgálatnak már a gondolata is ijesztő, pedig nem lenne szabad húzni, halasztani az időpontkérést. A megelőzés legalább annyira fontos, mint a probléma megtalálása, és ez a mellrák esetében különösen igaz. Ha megfelelő időben sikerül diagnosztizálni, gyógyítható a betegség, de ehhez elengedhetetlen a rendszeres mellrákszűrést komolyan venni!

A nőket érintő daganatos megbetegedések közül az egyik leggyakoribb a mellrák, ami többek között azért is annyira veszélyes, mert korai stádiumban nem tapintható. Ne feledjük, a megelőzés egy ilyen betegség esetében is lehetséges, sőt nagyon is sokat számít! Az első, és egyben legfontosabb lépés a rendszeres önvizsgálat. Nem szabad kifogásokat keresned, szakíts időt magadra, hiszen bár a betegség az 50 év felettieknél jelentkezik leggyakrabban, sajnos egyre nagyobb számban érinti a fiatalabb korosztályt is.

Az önvizsgálat fontos, de nem elegendő! A mellrákot kizárni vagy felismerni orvosi vizsgálattal és mammográfiával együttesen lehetséges. A korai szűréseknél az utóbbi módszer az, ami képes a betegségnek olyan tüneteit is megmutatni, amit egy kézi vizsgálat során nem lehetne észrevenni a daganat kisebb mérete vagy elhelyezkedése miatt. Éppen ezért fontos, hogy 40-45 éves kortól évente vagy kétévente ellátogassunk egy szűrővizsgálatra. A mammográfiás vizsgálatok biztosítják annak a lehetőségét, hogy a mellrákot még korai stádiumban észrevegyük, amikor nagy eséllyel gyógyítható a betegség.

A mammográfiás vizsgálatok sokakat félelemmel töltenek el, azt gondolják, maga a vizsgálat a mellek számára nagyon fájdalmas, de valójában ezt inkább "csak" kellemetlennek lehet nevezni, és alig pár percig tart. A megelőzésért az önvizsgálaton és a szűréseken való megjelenésen túl az egészséges életmód betartásával is tehetsz. A kiegyensúlyozatlan étrend, a kevés mozgás, az alkohol és dohányzás, valamint a hormonkezelések egyaránt növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Már fiatalabb korban oda kell figyelni arra, mit viszel be a szervezetedbe: a túlzásba vitt húsfogyasztás, a vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos ételek csak rontanak az egészségi állapotodon, ezért a kiegyensúlyozott étkezésre kell helyezni a hangsúlyt. A napi mozgás szintén rengeteget számít, és a káros szenvedélyekről való lemondás is hatalmas mértékben javít az egészségi állapoton. A melldaganat kialakulására való esély még a genetikai hajlam mellett is csökken, ha ezekre odafigyelünk!