Miért fájhat a hátunk?

Vajon ezekre gondoltatok már?

Miért fájhat a hátunk?

Szinte nincs olyan felnőtt ember, aki ne érezte volna még a hátfájdalmat. Az okok szerteágazóak lehetnek, a kóros testtartástól a feszültségig számtalan eredete lehet a kínzó fájdalomnak. 

A legnagyobb probléma manapság, hogy az emberek későn fordulnak orvoshoz, mert már csak akkor mennek, ha nagyon nagy a baj. Sajnos ezeket a problémákat meg tudnánk előzni, ha már az alap tüneteknél elmennénk az orvoshoz. 

A hátfájásnak számtalan oka lehet, többek között a stressz, a mindennapi terhelés , az elhízás vagy a sérülések és balesetek.

A stressz egy élettani folyamat, amely úgy aktivizálja az izomzatot, hogy gyorsan menekülhessünk vagy támadhassunk. Főleg a hátizomzat húzódik össze, mint rugó, ha elkezdenek termelődni a stresszhormonok. Ezek az ősi reakciók azonban ma már nem a vadállatok elleni harcban aktivizálódnak, hanem a stresszes helyzetekben. A probléma, hogy ezek a megfeszült izmok nem tudnak gyorsan ellazulni, ugyanis csak egy dolog tudja lebontani a stresszhormonokat: a mozgás. Vagyis ha egy-egy feszült helyzet után kicsit mozgunk, sétálunk, ez nagyszerűen levezeti a feszültséget.

Leggyakrabban ez szokott a háttérben állni, de mindenféleképpen konzultálni kell egy szakorvossal.