Mi történik a testünkkel, ha szerelmesek leszünk?

Ezeket a változásokat vehetjük észre magunkon!

Mi történik a testünkkel, ha szerelmesek leszünk?

Ha megpillantjuk szerelmünket, a testünk szinte azonnal önálló életre kel: az agyunk nagyon egyértelműen jelzi számunkra, hogy vonzódunk a másikhoz, hiszen olyan zsigeri változáson megyünk keresztül, amit nem lehet nem észrevenni.

1.Kitágul a pupillánk

Mindannyian láttunk videót kiskedvencekről, ahol a pupillájuk hihetetlen gyorsasággal tágul ki hatalmasra, mikor valami játékra feszülten figyelnek vagy „vadásznak”. Ez a kisbabáknál is megfigyelhető, ők is ugyanígy reagálnak, ha valamire nagyon koncentrálnak, vagy a szüleiket nézik. Ez a reakció a vonzódás, és az érdeklődés egyértelmű jele, és tulajdonképpen visszahat, hiszen mi is aranyosabbnak látjuk azt, akinek a pupillája kerek, mint mikor össze van szűkülve. A szexuális vonzalom tehát a szemünkben a kitágult pupillával nyilvánul meg.

2.Ösztönösen elkezdjük utánozni a mozdulatait

Ha olyan személlyel beszélgetünk, aki egy kicsit is szimpatikusabb a kelleténél, elkezdjük utánozni, mindezt anélkül, hogy tudatában lennénk. Ennek a jelenségnek a neve „interakciós szinkronitás” és ez tulajdonképpen nem más, mint az emberi kapcsolatteremtés egyik fő jele, azaz az utánzás.

Ilyenkor ráadásul nemcsak a másik mozgását, tartását és mozdulatait tükrözzük, hanem átvesszük a hanglejtését és az arca mimikáját is.

Az interakciós szinkronitást akkor is megfigyelhetjük, ha közeli barátunkkal vagy egy családtaggal beszélünk, azaz mindenkivel, akit kedvelünk, de akkor a legegyértelműbb, mikor vonzódunk a beszélgetőpartnerhez.

3. Jobb lesz a szaglásunk

A szaglásnak az állatvilágban is óriási szerepe van.  Az emlősök párválasztásánál  ebből a szempontból nem is különbözünk annyira tőlük, mint gondolnánk. A férfiak izzadtságát ilyenkor a nők remek szaglásukkal megérzik, és ha tetszik a srác illata, az azt jelenti, hogy a feromonjaink „jóváhagyták” a választásunkat.

Az emberek teste ugyanis  feromonokat bocsát ki magából, melyek nemi viselkedésünket irányítják, és vonzóvá teszik őket fajtársaik számára.

Az androsztenon olyan feromon, amit a férfiak szervezete választ ki akaratukon kívül, és vonzza a nőket. Ha tehát valakinek nem tetszik az illata, akkor az azt jelenti, hogy fizikailag nem volnátok egymással kompatibilisek, mint pár, így a természet elébe megy annak, hogy elkezdjetek vonzódni egymáshoz. Kijelenthetjük, hogy ez egy felettébb hasznos állati ösztön. 

3.Nem tudunk aludni

Ha a szerelmünkkel vagyunk, tele vagyunk energiával, és úgy érezzük, akár a maratont is le tudnánk futni egy szuszra.  Ez a norepinefrinnek – másnéven noradrenalinnak – köszönhető.

Olyan szinten tölt fel energiával, hogy az függőséget válthat ki, többek között ezért is van az, hogy úgy érezzük, nem bírunk az illető nélkül élni.

Mivel ez a hormon lecsökkenti az alvásszükségletet, hajnalig forgolódhatunk álmatlanul az ágyunkban, miközben a szerelmünkről ábrándozunk.

4.Fokozott izzadás lép fel

Az izzadtság illatának fontosságáról már beszéltünk, de fontos megemlíteni, hogy többféle izzadás létezik. Ha azért izzadunk, mert elegünk van, nem ugyanazok a mirigyeink aktivizálódnak, mint mikor a stressz, a szorongás vagy a szexuális vonzalom az izzadás oka. Előbbiért az ekkrin, míg utóbbiért az apokrin mirigyek a felelősek. Ne aggódjunk az izzadás miatt, ha mi is bejövünk a srácnak, öntudatlanul is tetszeni fog neki az illatod.