Mi az oka annak, ha sokáig nem szeretkeztek?

Szinte minden harmadik párnál előforduló probléma, de mégis mi áll a háttérben?

Mi az oka annak, ha sokáig nem szeretkeztek?

Egy párkapcsolat kezdetén természetes, hogy két ember le se tudja venni a kezét a másikról, és ki sem akarnak kellni az ágyból, ám ahogy azonban telik az idő, a szex fontossága egyre inkább háttérbe szorul, és akár az is előfordulhat, hogy hosszabb ideig egymáshoz sem nyúlnak a felek. De ne gondoljuk, hogy ez csak igazán problémás párkapcsolatoknál fordul elő!

Különböző felmérések kimutatták, hogy a szexmentes hosszabb periódus, a drámaian “halott hálószoba szindrómának” nevezett jelenség gyakoribb, mint ahogy azt az ember hinné. A 18-65 év közötti válaszadók kicsivel tbb, mint fele nyilatkozott úgy, hogy volt egy évnél rövidebb száraz időszaka, többen pedig bevallották, hogy 1-5 év közötti időszakban is éltek szexmentesen.

A kutatásokból kiderült, hogy a leggyakoribb okok között két dolgot kell keresnünk: a stresszt (főleg munkahelyit), valamint a hízást. Mindkét probléma könnyen orvosolható egyébként, csak kommunikációra és egy kis eltökéltségre lesz szükség. A munkahelyi, vagy bármilyen egyéb stresszt egyébként is mindenkinek érdeke lejjebb csökkenteni, mert nem csak a szexuális életre, de az egészségre is hatással van. A túlsúlyt pedig egyrészt csökkenteni lehet, de az is működhet, hogy a komplexusos fél beszél a párjával a témáról.

A legtöbbször ugyanis nem az a szituáció lép fel, hogy valaki a párját nem látja túlsúllyal szexinek, hanem az, hogy saját magát nem tartja annak.

Az ilyen szexmentes időszakok egyébként természetesek egy hosszabb kapcsolatban, és nagyon gyakori, hogy hetekig, hónapokig elhúzódnak. Probléma csak akkor lép fel igazán, ha nincs ebben a hangulatban mindkét fél, és az egyik több szexre vágyik, mint a másik, ha ugyanis mindkét fél éppen stresszes, esetleg nehéz perióduson mennek keresztül, vagy nincs megelégedve saját magával, akkor a szex csak kötelező feladatként jelenik meg, annak pedig pont semmi értelme nincs. De ha az egyik fél vágyna rá, csak a másiknak nincs hangulata, az komoly konfliktusokhoz is vezethet hosszútávon.

Soha nem tudhatjuk, hogy mennyi mindent nyom el magában a másik, ha nem olyan típus, aki azonnal kommunikálja a problémáit. Egy jó beszélgetés segíthet fényt deríteni a szexmentes időszak okaira is.