Mi az a pánszexualitás?

Mit jelent, ha valaki pánszexuális? Mi a különbség köztük és a biszex irányultságúak között?

Mi az a pánszexualitás?

A pánszexualitás nem egy új divathóbort, sokkal régebbre nyúlik vissza a történelmünkben, mint gondolnánk. Sokan viszont még a mai napig összekeverik a biszexualitással, holott lényeges különbség van a két irányultság között: míg a biszex ember mindkét nemhez vonzódik, addig az előbb említettek mindegyikhez. Ezt úgy kell érteni, hogy köztudott ugyebár, hogy azok, akik biszexuálisak, a férfi és női nemhez is vonzódnak, a pánok viszont mindegyikhez. Utóbbiak még a transzneműekhez is.

Ők azok a személyek, akiknél nem számít, hogy milyen nemű a partnere, ha fizikailag és szellemileg is vonzódik hozzá, és ez igaz az egyéjszakás kalandokra, valamint a hosszútávó kapcsolatokra is. Maga a fogalom még a 20. század elején kezdett elterjedni, amikor azok az emberek élték világukat, akiket nem érdekelt, hogy mit gondol a külvilág, és azzal érezték jól magukat, akivel szerették volna. Sokáig erre betegségként gondoltak, de amikor egy kutató felfedte azt, hogy a szexuális irányultságnak többféle fajtája létezik, azóta csak külön kategorizálják.

Egyre több híresség is nyíltan vállalja fel, köztük korunk egyik celebhölgye, Miley Cyrus is. Ő úgy éli ezt meg, ahogyan valójában az előbb kifejtettük. Sokáig azt gondolta, hogy csak spontán biszexuális, de ma már tisztában van azzal, hogy ez egy másik kategória.

Azzal tisztában vagyunk, hogy Pride zászló létezik, de vajon külön a pánoknak is van? Igen! Ráadásul kevesen tudják, hogy jóval a melegek zászlaja előtt jelent meg. Maga a zászló egyszerű három színből áll: rózsaszín, lila és sötétkék.