Mi alapján választunk párt?

Amióta világ a világ, foglalkoztatja az embereket, hogy mi alapján válasszanak párt maguknak. Vajon a külső, vagy a belső értékek a meghatározóbbak?

Mi alapján választunk párt?

Amióta világ a világ, foglalkoztatja az embereket, hogy mi alapján válasszanak párt maguknak. Vajon a külső, vagy a belső értékek a meghatározóbbak? Cikkünkben a német Stern megállapításai nyomán vesszük sorra, hogy melyek azok a meghatározó dolgok, amelyek alapján párt választunk.
1. Szépség - a férfiak számára fontosabb a partner kiválasztásánál a külső, mint a nők számára. Egy BBC-közvélemény-kutatás során az erősebb nem képviselői a külcsínt a második helyre rangsorolták, első helyre a hölgyek intelligenciáját tették.
2. Jó anyagi körülmények és társadalmi elismertség – ha ezekkel rendelkezik a férfi, jó eséllyel pályázik arra, hogy élete párjának válassza valaki, hiszen – az evolúcióval foglalkozó pszichológusok elmélete szerint – a potenciális apajelöltnek tudni kell gondoskodni gyermekeiről.
3. „Hasonló a hasonlónak örül” – több tanulmány is alátámasztja a közismert mondás igazságát. Manapság olyan párt keresnek a fér¬fiak, akinek hasonló az élethez való hozzáállása, a szociális helyzete, az intelligenciaszintje és az iskolázottsága.
4. A nők hagyományosan náluk jobban szituált férfit keresnek párnak. Úgy tűnik azonban, hogy a pénz, a vagyoni helyzet a fiatalabb generációknál már egyre kisebb jelentőséggel bír. Ezt azzal magyarázzák, hogy minél nagyobb egy kultúrában a jólét, és minél nagyobb a társadalomban az egyenjogúság, annál kevésbé különböznek a férfiak és a nők párválasztási feltételei.
5. A férfiaknak olyan nők tetszenek általában, akiknek szimmetrikus az arcuk és a testük. A külső az evolúciókutatók szerint elárulja, mennyire egészséges valaki, illetve alkalmas-e közös gyermekek vállalására. A szimmetrikus arc és a mellek utalnak a nő termékenységére is. Bár a nőket kevésbé foglalkoztatja párjuk külseje, mint a fér¬fiakat, ők is szépnek és vonzónak tartják a szimmetrikus arcot.
6. A nőknek olyan férfiak tetszenek, akik náluk magasabbak és erős felépítésűek. Fontos számukra az is, hogy az erősebb nem képviselőjének ne legyen feltűnően karcsú dereka. Általánosságban elmondható, hogy a női nem a háromszögletű testformájú férfiakat részesíti előnyben.
7. A derék-csípő arány fontos jel a férfiak számára: leginkább a „homokóra” alkatú nőkért vannak oda.
8. A férfiak a nőies vonásokat tartják általában vonzónak, mint például a kis áll, a nagy szemek és a fitos orr.
9. Az egészség és a termékenység jelei részben hasonlóak – ezekről többek között a nemi hormonok gondoskodnak. Magas tesztoszteronszint tesz valakit például férfias megjelenésűvé.
10. A nők termékeny napjaikon a fér¬fias típusokhoz vonzódnak – abban az esetben is, ha azok esetlegesen gyenge jelleműek. Általános szabály: a petesejt érése körüli időszakban (vagy egy rövid kalandhoz) a nők az erősebb testalkatú, markáns arcvonású, mélyebb hangú férfiakért rajonganak.