Mi a reggeli orrdugulás oka?

Vajon ti is küzdötök ezekkel?

Mi a reggeli orrdugulás oka?

Az éjszaka folyamán kialakuló orrdugulásnak több oka is lehet, aminek felderítése megszüntetheti a kellemetlen problémát. Ha a reggeli orrdugulást megelőzően nem volt náthára, légúti betegségre utaló tünet, tartós panasznál mindenképp érdemes utánajárni, mi áll a hátterében. 

Az ágyban levő allergén anyagok

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Ilyen esetben először a poratka vagy a háziállatok jelenlétére lehet gyanakodni, ilyen irányba érdemes vizsgálódni.A háziporatka a legnagyobb mennyiségben az ágyban, a matracban és a párnában, ágyneműben található meg a lakáson belül. Akinek háziállata van, és az ágyat is megosztja kedvencével, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhatja panaszokat. Érdemes még a penész jelenlétére utaló jeleket is ellenőrizni a hálószobában, ha rendszeresen éjjel fokozódik az orrdugulás, mert ez is okozhat allergiát.

Túl száraz levegő

A mai lakásokban inkább a magas páratartalom okoz problémát, előfordulhat az is, hogy túl száraz a belső levegő. Belélegzése kellemetlen, feszítő érzést okoz, ez ellen a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladéktermeléssel védekezni próbál. Így a túlzott orrváladék-termeléstől jelentkezik orrdugulás.Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével lehet komfortosabbá tenni a levegőt. Érdemes arra figyelni, hogy 70% felett tartósan ne legyen, mert a túl nedves levegő az allergének - poratka és penész - számára kedvez.

Ha horkolás is társul az orrdugulás mellé

A zajos éjszakákat sokszor az okozza, hogy a beteg képtelen az orrán szabadon lélegezni. Az orrdugulás oka ilyen esetben lehet az alsó orrkagylók megnagyobbodása is. Orrkagylóból három található az orrüregben, ezek melegítik fel, szűrik meg, és párásítják a belélegzett levegőt. Előfordulhat, hogy valamilyen okból az alsó orrkagyló megnagyobbodik, és így akadályozza a légzést, tartós orrdugulást okoz.

Orrdugulás reflux miatt

A reflux során a nyelőcső záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, de tüneteket nemcsak itt, hanem a légutakban is okozhat. Reggeli torokfájás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében pedig orrdugulás is lehet a panasz.