Mi a helyzet az időskori szerelemmel?

Ahogyan a híres dal is mondja: "Nem csak a húszéveseké a világ!" Ez teljes mértékben igaz a szerelemre is!

Mi a helyzet az időskori szerelemmel?

Manapság egyre inkább elfogadjuk az időskori szerelmet. De sajnos a családok, főleg a gyermekek nem igazán tudják tolerálni. A fiatalok úgy gondolják, hogy a szerelem az ő privilégiumuk. Tévednek. Ugyanakkor féltik az anyut, az aput, félnek hogy elveszítik a fontosságukat, hogy a szülő csak rájuk tud támaszkodni. De ennek ellenére soha nem késő megtalálni a boldogságot.

Nagyon fontos szerepet játszik az ember életében az intimitás. Mindenki vágyik az ölelésre, simogatásra, becéző szavakra. A szerelem idős korban is meg tudja találni az embert. Az életkorral együtt járó változások miatt viszont már nehezebb szerelembe esni. A szerelemhez ugyanis érzelmi, lelki és szociális nyitottságra van szükség. Az idős emberek hajlamosak a bezárkózásra, nincsenek kifejezetten céljaik sem. És valljuk be, ez nem igazán kedvez a társaséletnek.

Sokat ront a nyitottságon az életkorral együtt járó fizikai állapotromlás is, valamint az anyagi helyzet. Ezek sokszor együtt járnak a depresszív hangulat állandósulásával, a szégyenérzetből következő elmagányosodással, valamint azzal a realitással, hogy ma már mindenhez pénzre van szükség. A szerelemhez tehát ugyanúgy megvan a képessége az idős, idősödő embereknek, mint a fiataloknak, csupán a szerelmet előfeltételező nyitottság megélésének képessége szűkül be és zárja el a felemelő, lendületet adó, plusz éveket biztosító szerelem érzése elől az utat.

Rosszul tudnak hatni a kívülről érkező elvárások is. .A nyugati kultúrában élő ember azt várja az idősebbektől, hogy másokat szolgáljanak – például a nagyszülői szerepükben –, nem pedig a maguk szükségleteinek kielégítésére törekedjenek. Abban az esetben, ha nem másokért élnek, ha nem segítenek a családtagjaiknak, megveti őket a közvetlen, és a tágabb környezetük egyaránt. A fontossági sorrend jelentősen változik a korral.

A tapasztalat bölcsebbé teszi az embert: Megtanulja, hogy miért érdemes és miért nem érdemes veszekedni, harcolni, mit lehet és nem lehet a másikra hagyni. Megtanulják az elfogadást. Az idős korban becsapódó szerelem lehetőséget ad a változásra, változtatásra: azt az életet élni, amire mindig is vágyott, de az adott kapcsolatban nem volt rá lehetősége. Ekkorra már tudja, mit akar és mit nem. Új kapcsolat, új élet.