Mérgező párkapcsolatok

Honnan tudhatjuk, hogy rossz az, amiben élünk?

Mérgező párkapcsolatok

A mérgező kapcsolatokat nem sokszor vesszük észre időben, hiszen apránként kezdenek el a problémák előbújni, mint valami alattomos vírus. Először csak azt érezzük, hogy valami nincs rendben, hogy nem érezzük jól magunkat. Igazándiból mivel egetrengető probléma nem történik, ezért folyamatosan képesek vagyunk beleszokni a "rosszba". Először egy-egy, gúnyos élcelődés, ami majd később vitákhoz vezet. Elmaradoznak az apró ajándékok, kedveskedések és a bókok is. 

Ezek a kapcsolatok tipikusan alárendelt viszonnyá avanzsálnak, hiszen két ember kell hozzá. De vajon miért engedjük meg a másiknak, hogy bántson? Tulajdonképpen félünk attól, hogy elveszítjük, akit szeretünk, vagy nem kezeljük jól a konfliktusokat, esetleg gyermekkori traumák nem engedik.

Az a személy, aki egy ilyen kapcsolatban él, fél az érzéseit kimutatni, és inkább átvált passzív-agresszív üzemmódba. Ezzel csak az a probléma, hogy maga a sértett fél úgy gondolja, hogy világos amit mond, holott a másikat teljesen hidegen hagyja.

Az ilyen kapcsolatoknak sosincs happy and-je, de még csak csendes vége sem. Ha ebben találjuk magunkat, a legjobb amit tehetünk, ha menekülünk.