Melyek a legismertebb fogamzásgátlók?

Összeszedtük most az 5 legismertebb, hazánkban is elérhető antibébi-szereket! De vajon ismeritek a működési elveiket?

Melyek a legismertebb fogamzásgátlók?

Talán a világon a legismertebb fogamzásgátló szerek közé tartozik az óvszer, pont ezért nem is vettük bele a listánkba. Nem gondolnám, hogy ennek az elvét magyarázni kellene, hiszen csak fel kell húzni a péniszre, és már mehet is a menet. Ebben a cikkben sokkal inkább azokról a gyógyszerekről és eszközökről lesz szó, melyek működési elvét nem biztos, hogy mindenki ismeri.

1. Kombinált fogamzásgátló pirulák

Már a nevében is benne van, hogy több hatóanyagot is tartalmaz, pontosabban kétféle hormont: az ösztrogént és a progesztint. Ezek a típusú gyógyszerek arra hivatottak, hogy olyan hormonszintet állítsanak be, hogy az ovulációnak esélye se legyen megindulni. Ráadásul megvastagítják a méhnyak nyákrészét annak érdekében, hogy a spermák ne tudják elérni a petesejtet. A kombinált bogyóknak létezik több fajtája is, itthon a legismertebb az egyfázisú. Ennek esetében a ciklus alatt, kezdve a menszesz első napjával, mindennap 1 szemet kell bevenni 21 napon keresztül, majd 7 nap szünetet kell tartani.

2. Minipill

Ugyanúgy szájon át bevehető gyógyszerekről van szó,mint az előbb említettnél, mindössze annyi a különbség, hogy csak progesztogént tartalmaz. Ez a hormon megvastagítja a méhnyák felületét, valamint elvékonyítja a méhnyálkahártyát, ezáltal nem tud a beágyazódás létrejönni. Ez a módszer azoknak ajánlott, akik valamilyen oknál fogva nem szedhetnek kombinált tablettákat.

3. Spirál

A spirál egy úgynevezett T alakú méhen belüli eszköz, melyet a méh üregébe helyeznek fel. Kettős védelmet nyújt, ugyanis meggátolja a petesejt beágyazódását és a spermák feljutását, tehát fizikai és hormonális fogazmásgátló is egyben. Több fajtája is létezik, ettől függ, hogy hány évente kell cserélni. Általában az olcsóbb árkategóriás termékeket 5 évre szokták javasolni, de vannak már rézzel bevontak is, melyek 8-10 évre elegendő védelmet nyújtanak.

4. Hüvelygyűrű

Talán ez az egyik legbiztonságosabb és legegyszerűbb védekezési forma az óvszer mellett. Maga a gyűrű egy rugalmas, szilikon szerkezet, melyet hasonlóan kell felhelyezni, mint egy tampont. Nagy előnye, hogy orvosi segítség sem kell hozzá, ráadásul recept nélkül kapható bármely gyógyszertárban vagy drogériában. Magas hormontartalommal bír, ami meggátolja a peteérést.

5. Injekció

Bár itthon még nem annyira elterjedt, mégis rengetegen alkalmazzák. Magát az injekciót napra pontosan három havonta kell beadatni a nőgyógyásszal, árban körülbelül egy közepes árfekvésű kombinált fogamzásgátlóval egyezik meg. Ez a védekezési forma sárgatesthormont tartalmaz, teljes ovulációmentességet biztosít, ráadásul pozitív előnye, hogy a menszesz is kimarad mellette.