MarsCat, az intelligens házikedvenc

Okoscica az okos otthonban!

MarsCat, az intelligens házikedvenc

A fejlesztés a kifejezetten a háztartásbeli robotokhoz specializálódott, Elephant Robotics amerikai céghez köthető. A cég alapesetben kobotokat (cobot) tervez, amelyeket kimondottan az emberekkel történő együttműködés céljából fejlesztettek ki.

Ezek a gépek jól alkalmazhatók ipari környezetben, nagy hasznukat lehet venni a termelési folyamatok optimalizálásában és fejlesztésében. A 2016-ban alapított Elephant Robotics nevéhez már a robotok három „generációja” köthető. Fejlesztéseiket a többi között Koreában, az Egyesült Államokban és Németországban is használják.

A MarsCat névre hallgató cica azonban teljes értékű családtagnak készült. Képes ugyanis reagálni a hangokra, az érintésre és még a valódi macskáknak szánt játékokkal is elboldogul. A tervezés mögött viszont kétségkívül meglátszik a széles körű fejlesztői tapasztalat.

A szerkezet kiválóan tudja mozgatni a végtagjait és a fejét. Könnyedén le tud ülni, fel tud kelni, nyújtózkodik, sétál, játszik, valamint lát, hall és figyeli gazdája minden mozdulatát. Teszi mindezt teljesen önállóan, bármilyen külső beavatkozás nélkül, így külön nem is igényel semmilyen beállítást.

Ugyanakkor működése beépített Raspberry Pi egykártyás számítógépének köszönhetően tetszés szerint testre szabható és programozható. A macskához szoftverfejlesztő készlet is jár, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a funkciók irányítását és programozását. A játékrobot a cég szerint jól hasznosítható oktatási, kutatási és kereskedelmi célokra is, de elsősorban azoknak a családoknak ajánlott, melyeknél valamilyen oknál fogva nem tudnak házikedvencet tartani.

A kapcsolódó Kickstarter-kampány jelenleg is zajlik, és a kitűzött 20.000 dolláros célnak január 20-ig majdnem kilencszerese gyűlt össze.

Joey Song, a vállalat vezérigazgatója és társalapítója szerint alkotásukat a fejlett funkciók egyedülálló kombinációja, és a kedvezőnek mondható ár különbözteti meg a piacon fellelhető robotállatoktól. MarsCat ugyanis egy sor hangutasításra is képes reagálni, és idővel egyfajta személyiségfejlődésen is átmegy annak függvényében, hogy gazdája hogyan is kommunikál vele. Ha például sokat beszélnek hozzá, ő is „csevegőssé” válik, sok közös mókázás esetén pedig kifejezetten játékos lesz.