Lelassulnak a hálózatok?

Tényleg ekkora hatással van a koronavírus az internetre is?

Lelassulnak a hálózatok?

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása és a munkatársak védelme érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzés mellett, amely a számítások szerint jelentős internetes forgalomnövekedést eredményezhet.

A munkavállalók egyre nagyobb része használ távhálózatokat, amelyek lehetővé teszik a vállalati információk elérését, emellett a napi munkavégzés során a kollégákkal való kapcsolattartásra sokan a különféle videokonferencia megoldások (pl. Skype) mellett döntenek.

Az oktatási intézmények egy része internetes közvetítés segítségével tart órákat, és az otthon maradt diákok, felnőttek jelentős hányada használ ezekben a napokban online videójátékokat és streaming szolgáltatásokat. Az ilyen nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatások használata következtében az otthoni hálózatok akkora terhelést kaphatnak, különösen, ha egy háztartásban egyszerre többen is igénybe vesznek ilyen szolgáltatásokat, hogy feltételezhetően lassulások, esetleg kapcsolati problémák lesznek tapasztalhatóak.

Az európai  internetes hálózatok már jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, például a Telekom arról számolt be, hogy a vezetékes hálózat forgalma több, mint 70 százalékkal növekedett, ami megszakított internetkapcsolatokat eredményezett.

Az otthoni munkavégzés folyamatossága érdekében érdemes megfontolni az egyes szolgáltatások használatát, a használat során a beállítások módosítását, illetve érdemes alternatív internet hozzáférési lehetőségekkel (pl. mobilnet) számolni. Hazánkban egyébként az összes szolgáltató felkínált extra mobilnetet a veszélyhelyzetre reagálva.