Led vagy nem led?

Hogyan hat a mindennapjainkra?

Led vagy nem led?

Tizen-huszon évvel ezelőtt a LED fogalma még nem volt annyira elterjedt, de manapság a LED-ek térnyerése teljesen egyértelmű. Elég csak a LED tévékre, az okostelefonoknál az AMOLED kijelzőkre, vagy akár a ledes izzókra gondolni. De mi is pontosan ez a LED, miért is jobb mint a hagyományos világítások? A cikk folytatásában kiderül.


A LED nem más, mint egy mozaikszó, az angol Light Emitting Diode nevéből származik, (magyarra fordítva fény kibocsátó dióda) Az a három japán tudós, akik 1994-ben megalkották az első valóban használható LED-et, talán nem is gondolták, hogy milyen korszakalkotó dolgot találtak fel. Húsz évet kellet várni, hogy megkapják érte a méltó elismerést, 2014-ben ugyanis elnyerték a Nobel-díjat.

És miért is hasznos nekünk a LED? Nos azért, mert a hagyományos fényforrásoktól eltérően nem egy izzószálat hevít, hanem az alkotó anyag atomjait gerjeszti így bocsát ki fényt. Így az elektromos energia majdnem teljesen tisztán fénnyé alakul, míg a hagyományos izzók hőt is termelnek. Ezáltal nagyobb a hatékonyság, a LED „izzókon” fel is szokták tüntetni, hogy hány wattos hagyományos izzónak felel meg a fényereje, pl. egy 5 wattos LED izzó 50 wattos hagyományossal ér fel. És ha ez nem lenne elég, az élettartamuk is jóval magasabb az izzószálas fényforrásokénál. Egyedüli hátrányuk a magasabb áruk, de ezt a kisebb fogyasztás és a hosszú élettartam kompenzálni fogja.

Ha így halad a technikai fejlődés, akkor néhány éven belül szinte teljesen egyeduralkodóvá fog válni a ledes világítás. Ha ezt Thomas Edison megérhette volna…