Led szalagok a mindennapokban

Mire használhatjuk fel?

Led szalagok a mindennapokban

Egy cikkünkben már fogllakoztunk a ledekkel, mint korszakalkotó világítási móddal. Jelen cikkben a felhasználásukkal készített LED szalagokra szeretnék kitérni.

Mi is az a led szalag? Nos nem egy hagyományos szalag, ledekkel teletűzdelve, annál azért kicsit bonyolultabb. Gyakorlatilag egy hosszú ( tipikusan 5 méteres tekercsekben árulják), flexibilis, nyomtatott áramkör, amin ledek sorakoznak végig. A ledek mérete és a méterenkénti számok, valamint a szinük alapján különböztetik meg őket, az 5050/60 CW arra utal például, hogy méterenként 60 darab, 5*5 mm-es hideg fehér led van rajta. Ráadásul létezik még belőle beltéri és kültéri verzió is, ez utóbbin szilikon bevonat van a vízállóság végett.

Természetesen rengeteg színváltozatban elérhetőek, sőt az úgynevezetett RGB ( red-green-blue) szalagok esetében egy távirányítóval válogathatjuk a nekünk tetsző színárnyalatok közt, ráadásul beállíthatunk váltakozó színeket, fényerőt szabályozhatunk, létezik stroboszkóp üzemmód stb.

És hogy ez miért is jó nekünk: régebben szinte csak a hardcore gamerek ismerték, akik a számítógép házukat tették így egyedivé. Nem volt nehéz dolguk, hiszen a led szalagok nagyrésze 12V feszültségen működik, a hátoldaluk öntapadós, így olyan színt és oda ragaszthatták a gépházba, ahová csak akarták.

Mostanság viszont egyre inkább elterjedt az otthonok díszítésénél is: remek hangulatvilágítás készíthető vele akár a fürdőszobába - a vízállóság és a 12V miatt nem kell tartani áramütéstől, de akár a hálószobánkba vagy a nappaliba is. Lehet belőle éjszakai irányfényt  készíteni mondjuk a lépcsőfokok aljára, akár alkonykapcsolóval összekötve.

Gyakorlatilag a felhasználásnak csak a képzeletünk szab határt, maga a termék bármelyik nagyobb villamossági boltban beszerezhető és egy pár ezer forintos forrasztópáka no meg minimális k,ézügyesség segítségével akár magunk is összeállíthatjuk a kívánt opciót.