Koronavírus gyógyszerrel verik át az embereket!

Egy újabb számítógépes vírustámadásra hívták fel a figyelmünket, ugyanis a csalók újonnnan a koronavírus emlegetésével próbálják megtéveszteni a gyanútlan felhasználókat!

Koronavírus gyógyszerrel verik át az embereket!

Most már kijelenthető, hogy a ciberbűnözés teljes erővel próbálkozik belevetni magát azokba a csalásokba, károkozásokba, amelyeket a koronavírussal kapcsol össze. Eddig is számos ilyen esetről számoltak már be egyes weeboldalakon, de sajnos az ilyen jellegű alvilági akciók száma egyre csak emelkedik. Legutóbbi infók szerint a HawkEye nevű trójai program a legújabb, immár hamis, megtévesztő koronavírusos spamekben is terjed.


A kéretlen levelek első ránézésre úgy tűnhetnek, mintha azok egyenesen a WHO főigazgatójától érkeznének, az e-mailekben az áll, hogy a mellékletben szereplő dokumentumban fontos információk vannak egy olyan gyógyszerről, amely segít megelőzni a koronavírusos fertőzéseket, sőt gyógymódot is jelent. A valóságban azonban ebből semmi sem igaz, az üzenet mindössze a felhasználók megtévesztését, kíváncsiságának felkeltését szolgálja. Amennyiben ugyanis a címzett megnyitja a mellékletet, akkor megfelelő védelem hiányában a számítógépe megfertőződhet a HawkEye nevű trójaival.


A HawkEye nevű vírus először 2013-ban jelent meg, amikor az internetes feketepiacon, alvilági fórumokon elkezdték árulni a készítői. Azóta természetesen sokat fejlődött, és még napjainkban is komoly fenyegetést jelent az adatokra nézve. Amikor ugyanis megfertőz egy számítógépet, akkor rögtön feltelepít egy billentyűleütések naplózására alkalmas összetevőt. Emellett rendszeresen képernyőképeket készít, illetve lementi az internetes böngészők előzményeit.

A legújabb variánsa pedig még ennyivel sem elégszik meg, hiszen rendelkezik olyan komponensekkel, amelyek népszerű alkalmazásokból (például webböngészőkből) képesek kiexportálni a felhasználó által lementett adatokat, köztük a felhasználóneveket és a jelszavakat is.
Amikor a trójai minden fontos adatot összegyűjt, akkor azokat titkosítja, majd elektronikus levélben szivárogtatja ki az értékes információkat a vírusterjesztők számára.
 

De mit tehetünk mi?
 

Támadásoknak a legjobb ellenszere, ha a gyanús, mindenféle csodaszert és csoda gyógymódot ígérő küldeményekkel óvatosan bánunk. Azt is szem előtt kell tartani, hogy elég kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen a WHO főigazgatója fog nekünk személyesen levelet küldeni egy mindent meggyógyító készítményről. Az ilyen csalásoknak soha ne dőljünk be!
 
Mindezek mellett természetesen fontos a korszerű és naprakészen tartott víruskeresők használata, valamint a biztonsági mentések rendszeres készítése, ugyanis nem kizárólag adatlopásra alkalmas kártevők terjednek ilyen módon, hanem például zsarolóvírusok is.