Kitől kérhetsz kártérítést, ha törlik a járatod?

Számtalanszor utaztam már repülővel a világban, de szerencsére eddig csak egyszer történt meg velem, hogy törölték a járatomat.

Kitől kérhetsz kártérítést, ha törlik a járatod?

Hogy mit tehetsz ilyenkor? Amennyiben közvetlenül a légitársaságnak fizettél, akkor tőle kell visszaigényelned, amennyiben a repjegyet az utazási irodánál szervezett út kapcsán fizetted ki egyben a teljes utazás díjával együtt, akkor az utazási irodától kérheted vissza, feltéve, hogy az utazási iroda nem ajánl fel alternatív utazási lehetőséget a számodra. Amennyiben uniós országból történt volna a személyszállítás, illetve uniós országba történt volna a személyszállítás közösségi légi fuvarozóval, akkor a törölt repülőút hosszától függően 250, 400, esetleg 600 EUR összegű kártalanítás jár neked. Akkor nem vagy jogosult a kártérítésre, amennyiben a légitársaság bebizonyítja, hogy a szerződésszegés neked róható fel, esetleg elháríthatatlan és rendkívüli körülmények miatt következett be.


Tanács: Ha a rossz időjárási viszonyok miatt nem indul a géped, érdemes kérned, hogy a légitársaság fizesse ki a szállásod, ugyanis nagy valószínűséggel sok gép marad ilyenkor a földön és borzalmas az, ha a környékbeli szállodákban elfogynak a szobák, és neked a hideg terminálban kell aludnod, hogy megvárd a másnapi első gépet!