Kiket hívj meg az esküvődre?

Látszólag egyszerűnek tűnik a kérdés, de minduntalan nem kevés fejtörést okoz az esküvőre készülő pároknál, hogy pontosan hány főből álljon a násznép? Kiket hívjanak meg csak a szertartásra, kiket a vacsorára, vajon ki fog megsértődni, és mit szólnak majd a szülők a döntéshez?

Kiket hívj meg az esküvődre?

Nézzük, mivel könnyíthetitek meg ezt a feladatot:


1.    Csak akkor üljetek le komolyabban megbeszélni a vendéglistát, ha már tisztában vagytok a pontos számokkal. Azaz, körülbelül mekkora költségkerettel és hány fővel számoltok. Ez a szervezés legelején egyébként is felmerül, mikor nekiláttok a tökéletes helyszín kiválasztásának. ;)
2.    Kezdjétek a számotokra legfontosabb emberekkel. Kik állnak legközelebb a szívetekhez? Kik azok, akik nélkül nem tudnátok elképzelni ezt a napot? Ha ez megvan, kiderül, hány főt is szeretnétek igazán a násznép körében meghívni. 
3.    Folytassátok a belső kör kísérőivel és a gyerekekkel. Ha egy kísérő csak néhány hónapja tartozik a meghívottatokhoz, akkor is illik és érdemes is számolnotok vele, mert a nagy napon sokkal könnyebb egy terítéket elvenni az asztalokról, mint plusz egyet odatenni. Ráadásul mindenki számára egyértelműen kínosabb is.
A gyerekeket illetően pedig érdemes már rögtön az elején feljegyeznetek az életkorukat is, hogy lássátok kinél, milyen kedvezményben tudtok részesülni.
4.    S végül jöhetnek, a kötelező és illendő meghívottak. Hiába nem láttad már évek óta a rokonodat, volt szomszédodat, kollégádat, ha ő meghívott korábban az esküvőjére, akkor Neked is illene őt visszahívnod. Ezen kívül érdemes a szülőket is megkérdeznetek, hogy az általatok összeállított listán kívül, ki az, aki számukra is fontos, hogy ott legyen a nagy napotokon - pl. egy családi barát, egy távolabbi rokon.

Sokszor látom, hogy a rokoni, szülői vonalról érkező „illendő” meghívottakról való döntés feszültséget okoz a pároknál, s családjuknál. Próbáljatok itt is inkább szeretettel fordulni a másik felé, és egy kávé mellett nyugodtan átbeszélni, hogy ki kit és miért szeretne, vagy nem szeretne látni az esküvőn - sokkal könnyebb lesz így közös nevezőre jutnotok. ;)

Ne feledjétek, ez a nap egyszeri és megismételhetetlen, fordítsatok kellő figyelmet, időt a lista összeállítására, illetve figyeljetek az egymással való kommunikációra, s így biztosan elkerülitek a szükségtelen – s akár évekig elnyúló - nézeteltéréseket.