Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet ingatlan vásárláskor?

Egy lakás vagy ház vásárlása mindig nagy lépés. Nem csak a vevőnek lényeges, hogy milyen feltételekkel, milyen szerződéssel veszi meg az ingatlant. Nagy összegekről van szó, melyben sokszor egy élet munkája van benne. Mindenkinek fontos, hogy az ingatlan adásvételnél figyelembe vegyék az érdekeit? Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet? Kinek az érdekeit képviseli az eljáró ügyvéd?

Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet ingatlan vásárláskor?

Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet ingatlan vásárláskor?Egy lakás vagy ház vásárlása mindig nagy lépés. Nem csak a vevőnek lényeges, hogy milyen feltételekkel, milyen szerződéssel veszi meg az ingatlant. Nagy összegekről van szó, melyben sokszor egy élet munkája van benne. Mindenkinek fontos, hogy az ingatlan adásvételnél figyelembe vegyék az érdekeit? Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet? Kinek az érdekeit képviseli az eljáró ügyvéd?

Az ügyvéd az, aki elkészíti az adásvételi szerződést, ami a vásárlás kulcsfontosságú dokumentuma. Ebben kell ugyanis rögzíteni a feltételeket. A szerződésben szerepel, hogy ki, mikor, hogyan és mennyit fizet, mikor kell átadni és átvenni az ingatlant, van-e foglaló, előleg és még hosszan sorolhatnám. Ez a szerződés lesz később az ügylet „bibliája”, ami ebben van, azt kell a felek végleges megállapodásának tekinteni. Egy szóval, ez kulcs fontosságú! Nem csupán egy formalitás, egy papírdarab. Milliók múlhatnak rajta, hogy mi szerepel benne.

De nem csupán az adásvételi szerződést készít el az ügyvéd. Ő lesz az a „hivatalos” személy, aki ellenőrzi a felek személyazonosságát. No persze ne gondoljuk, hogy nyomoznia is kellene, de az elő van írva, hogy milyen módon kell a szerződő felek személyazonosságát hivatalos adatbázisban ellenőriznie. De nem csak a feleket, az ingatlan adatait, helyzetét is ellenőrzi a tulajdoni lap alapján. Az ügyvéd az adásvételi szerződést ellenjegyzi is, vagyis ezzel hivatalosan igazolja, hogy azt kik és milyen tartalommal írták alá, valamint az a jogszabályoknak és a felek akaratának is megfelel. Az ügyvéd az ingatlan-nyilvántartási ügyeket is intézi, e nélkül ugyanis az ingatlan nem kerülne a vevő nevére. Ezen túl sok esetben ügyvédi letétben kezeli az adásvétellel kapcsolatos kifizetéseket, vagy azok egy részét, vagyis a vevő neki fizet és ő fizeti azt tovább az eladó vagy egy másik személy részére.Az ügyvéd szerepe igen lényeges, így nem annak kellene az elsődleges szempontnak lenni, hogy ki a legolcsóbb.

Szinte már nincs is olyan személy, aki ne hallotta volna, hogy az ingatlan adásvételnél a vevő hozza és fizeti az ügyvédet.Nincs olyan törvényi előírás, hogy a vevő köteles hozni az ügyvédet. Ez egy szokás, egy kialakult minta, amit a legtöbben követnek, mert így hallották, mert mások is így csinálják.De ettől el lehet térni. Ez a feleken múlik, vagyis az eladón és a vevőn. Ők döntik el, hogy kinek a szakértelmére akarják bízni életük egy igen fontos döntését.Az adásvételi szerződést elkészítő és ellenjegyző ügyvéd a feleknek segít, hogy az adásvétel rendben legyen, és mind az eladó, mind a vevő érdekei képviselve legyenek.Az ügyvéd nem a vevő, vagy az eladó érdekeit kell, hogy kizárólagosan képviselje.Hogyan lehetséges ez? Miért nem a vevő érdekeit kell képviselnie, ha ő hozta és fizeti?

Az adásvételkor a felek egy kölcsönös megállapodást rögzítenek a szerződésben. Vagyis itt elméletileg, és remélhetőleg gyakorlatilag sem két szemben álló félről beszélünk. Ez nem egy vita, ahol az ügyvédnek valamelyik fél érdekeit, érveit kell képviselnie. Itt nem az „én ügyvédem szerint – a te ügyvéded pedig” felállás van.Az ügyvédnek azt kell elősegítenie, hogy mindkét fél megértse a lehetőségeket és az alapján kölcsönösen megállapodjanak.

Jó esetben ez így is történik és a folyamat gond nélkül, vagy kisebb ütközésekkel, de végül is lezárul úgy, ahogyan a felek eldöntötték.Mindenki a saját maga által választott szakemberben bízik. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen mi sem mennénk olyan orvoshoz, vagy nem fogadnánk el pénzügyi tanácsokat olyan személytől, akiben nem bízunk.Nincs kizárva, hogy az eladó az elkészült adásvételi szerződés tervezetét átbeszélje egy másik ügyvéddel, tanácsot kérjen, vagy akár már előre, a tárgyalási folyamatokba is bevonja.

Fontos azonban, hogy ekkor is az legyen szem előtt, hogy a felek kölcsönös engedményekkel megköthessék a szerződést. Mert egy szerződésben mindig mindkét oldalnak vannak jogai és kötelezettségei is. A cél semmiképpen sem az, hogy mindenben hibát találjunk, mert a vevő által felkért ügyvéd készíti a szerződést. Ha jó ügyvédet választ az eladó, akkor nem is ez lesz a cél.Fontos, hogy jogi kérdésekben szakemberhez forduljunk. Ráadásul, ha lehet, előre, mert utólag mindig mindent nehezebb megoldani. És az mindig többe is kerül: több idő, több idegeskedés és több pénz.