Ki és mit fizessen az esküvőn? Mi a szokás? „Akkor”és most…

Bizonyos hagyományok szerint konkrét szabályok alakultak ki arra, hogy mit illik fizetnie a mennyasszony és mit a vőlegény családjának.

Ki és mit fizessen az esküvőn? Mi a szokás? „Akkor”és most…

Manapság ez sok helyen feledésbe merül, a hagyományok e téren is elhomályosultak, s felülírva a régmúlt idők íratlan szabályait, a házasulandó párok fedeznek minden költséget. 
Amennyiben mégis felmerül, hogy a szülők beszálljanak a költségeitekbe, úgy a legjobb, ha leültök és őszintén megbeszélitek velük, hogy mihez és milyen összeggel szeretnének/tudnak hozzájárulni. 
Kalkuláljátok ki együtt, hogy mi az, amit megengedhettek magatoknak. Persze a nászajándékokból a költségek egy jó része általában megtérül és ismét a családi kasszát gazdagítja, ugyanakkor érdemes a jövőre is gondolnotok, hiszen az esküvő után is van élet, sőt akkor kezdődik igazán. :)
Ha pedig már a hagyományokról szó esett, nézzük meg, hogy valójában mik az íratlan szabályok?
Szertartás: A polgári és az egyházi ceremónián is felmerülnek költségek, még a legegyszerűbb szertartásoknál is. Ha külső helyszínen zajlik a ceremónia, akkor mindenképp ki kell fizetnetek az anyakönyv- vagy szertartásvezető kiszállási díját. Ez a vőlegény pénztárcáját terheli, viszont a szükséges dekorációkat, virágokat a menyasszony szokta rendezni. 

Esküvői ruha: Az ara családja fizeti a menyasszonyi ruhát minden egyes kiegészítőjével, a vőlegény családja állja a leendő férj teljes felszerelését, tetőtől a talpáig. :)
 
Virágok és dekoráció: Kevesen tudják, de a hagyományok szerint a vőlegény fizeti a menyasszonyi csokrot, továbbá a tanúk kitűzőit is. Az anyáknak és nagymamáknak is illik köszönetként virággal kedveskedni, melyeknél előbbit a leendő férj, utóbbit az ara finanszírozza.
 
Lakodalom és próbavacsora: Ha szeretnétek próbavacsorát, akkor azt általában a vőlegény szüleinek kell állnia, míg a menyasszony családját terheli a lakodalom szinte teljes költsége, a zenészek díja, a vacsora, sőt még a fotós is.  
 
Nászút: Manapság a nászutat az esküvőn befolyt összegből fizetik a párok (ajándék, menyasszonytánc), de régen ezt a vőlegény családja fizette.