Kalocsai népviselet régen

Gyönyörű hímzések, csipkék és színek, kell ennél több?

Kalocsai népviselet régen

Magyarország méltán híres a népviseleti öltözékekről. Az első és a leghíresebb a kalocsai, bőségesen hímzett ruházat. A fiatal lányok és menyecskék öltözéke minél díszesebb, annál szebb. Itt nem érvényesül a kevesebb néha több elv. Az eredeti hímzések a kék és a piros színt helyezték előnybe, melyekkel virágokat, paprikát és különböző indákat hímeztek a ruhákra. 

A nagyszüleink korában a menyasszonyok csupa fekete színben mentek férjhez ezen a környéken. Ezzel a színnel gyászolták a leánykorukat. Többnyire selyemből készült apró fekete rózsamotívumokkal és hozzáillő fekete fűzős vagy félfűzős cipővel.

A vallás nagyon fontos szerepet játszott az életükben, az asszonyok és idősek szintén sötét fejkendőt viseltek, míg az eladásra váró lányok fehéret. Sokszor ez jelzés értékű is volt, így a legények tudták, hogy ki az a leányzó, aki még szabad.

Az öltözködés mellett nagy hangsúlyt fektettek a hajukra is. Általában több irányból induló fonásból készítettek kontyot, melyet díszes pántlikával koronáztak meg.