Izland, a jeges ország

Miért utazzunk ide?

Izland, a jeges ország

Már az ország elnevezése is predesztinálja, hogy nem a legmelegebb éghajlatú országról lesz szó ebben a cikkben, és ez való igaz, hiszen Izlandon a jég és a hó az úr.

Hogy akkor mit is keresnének itt turisták? Mivel gyéren lakott országról van szó, így a területének nagyrésze háborítatlan természet, tele hőforrásokkal, vízesésekkel, gleccserekkel, vulkánokkal. Ez utóbbiakból számtalan található Izland területén, melyek közül 26 ma is aktív, ugyanis maga a sziget is a vulkáni működésnek köszönheti a létezését.

Az izlandi vulkánok kétségkívül legismertebbje a kimondhatatlan nevű, Eyjafjallajökull, aminek a 2010-es kitörése miatt számos járatot töröltek az európai légi közlekedésben. A vulkánok viszont nem csak kártékonyak, hanem hasznot is hoznak az izlandiak számára: A geotermikus energia hasznosításában élen jár az ország, a házak fűtését a legtöbb helyen így oldják meg, sőt még nagyobb autóutak is fűtve vannak, ezáltal sosem jegesednek el.

Turisztikai szempontból nem elhanyagolható az sem, hogy az északi fény névű jelenség igen gyakran látható, főként ősszel és a tél elején.

Az előbbiekből láthatjuk, hogy Izlandot inkább azoknak ajánljuk az utazásuk célpontjául, akik szeretnek túrázni, szeretnek a termlszetben lenni és jól viselik a hideget is.