Így szeretheted meg magadat 1. rész

A lelki egészséged és a boldogságod egyik alappilére önmagad elfogadása. A pszichológusok módszerei segítenek abban, hogyan fogadd el és szeresd meg magadat.

Így szeretheted meg magadat 1. rész

Ez nélkülözhetetlen az emberi kapcsolataidhoz és egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz is.
Sokan gyakran kritikusabbak önmagukkal, mint másokkal, ezt a helyzetet a környezetből és a médiából érkező ingerek és irreális elvárások csak még tovább rontják.
 
A folyamatos önostorozás és az erőteljes önkritika azonban a tartós boldogtalanság és elégedetlenség egyik fő oka, ezért mindenképpen tenned kell ellene, ha ezeket tapasztalod magadon. Ez a változás nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, ám a pszichológusok módszerei lassan, de biztosan segítenek abban, hogy egészséges, szeretetteljes kapcsolatot alakíthass ki önmagaddal, aminek következtében az egész életed jobbá válik majd.
Határozd el magad, és fedezd fel, ki vagy
A változás mindig egy erős elhatározással kell, hogy kezdődjön, ahogy jelen esetben is.  Jeffrey Sumber pszichoterapeuta szerint mindenkinek el kell döntenie, hogy átalakítja önmagához való hozzáállását: elfelejti a kritizálást, a hibáztatást, és az elfogadást, a toleranciát helyezi előtérbe. Ez az első és legfontosabb lépés, ami azzal is jár, hogy ha azon veszed észre magad, hogy megint a külsődön vagy a rossz tulajdonságaidon rágódsz, akkor elhessegeted ezeket a gondolatokat, és pozitívakkal helyettesíted őket.
Dylan Buckley motivációs szakértő szerint az is lényeges, hogy megismerd, felfedezd magadat, a vágyaidat, a céljaidat. Mi az, amit szenvedéllyel csinálsz? Mi az, ami annyira feltüzel, hogy minden másról elfeledkezel közben? Milyen a kapcsolatod a családoddal? Kivel állsz a legszorosabb kapcsolatban? - tegyél fel magadnak hasonló kérdéseket, amelyek segítenek abban, hogy megismerd, ki is vagy valójában, vagy mire vágysz. Ezek nem csupán az önelfogadásban, hanem az önismeretben és a jövődet illetően is nagy segítségedre lesznek.