Húsvéti ételek házilag

Ötletek az ünnepi menühöz

Húsvéti ételek házilag

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, ugyanis e napon ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás. Ebből ered a húsvét magyar elnevezése. .A húsvéthoz hozzátartoznak a finom ételek, a nagy lakomák és a vendégvárás. A hagyományos húsvéti ételek a régi időkre vezethetők vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei a mai napig is részét képezik a ünnepi menünek. Az egyik legrégebbi húsvét étel a bárány, amely Krisztust jelképezi.. A bárányhús frissen elkészítve a legfinomabb. A régi magyar konyhának gyakori alapanyaga volt a bárány, de az utóbbi időben általában már csak húsvétkor kerül az asztalra. De sok esetben már ilyenkor sem, pedig a bárányhús energia- és tápanyagértékei hasonlóak a sovány sertéshúshoz.

Talán a legjellegzetesebb húsvéti étel a tojás, ami az újjászületés jelképe. A keresztény szokás, hogy Jézus mennybemenetelének az ünneplésekor - tehát húsvétkor -, hogy a hívők a feltámadást jelképező tojással ajándékozzák meg egymást. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan jelképe, ami nagy változatos módon tudunk felhasználni. Szerepelhet hidegtálakban, felszolgálhatjuk köretként, készíthetünk belőle tojássalátát vagy elkészíthetjük kaszinótojásnak, ami nagyon jól, mint vendégváró falatka vagy mint előétel.

A húsvét gyakorlatilag nélkülözhetetlen szereplője a sonka. A húsvéti sonka a régi paraszti élethez vezethető vissza. A hagyományos paraszti családokban a téli disznóvágáskor készült a sonka. Majd tipikusan a kora tavaszi böjti időszakban volt a füstölés, érlelés alatt. Mivel a böjt ideje alatt nem lehetett elfogyasztani, ezért először húsvét vasárnap a böjt leteltével kerülhetett asztalra. A sonkát fogyaszthatjuk hidegen szendvicsként, meleg főételként, elkészíthetjük sültként, vagy tekercsként hidegtálakba.

Az ünnepi időszakban természetes, hogy kicsit elengedjük magunkat, lazítunk a gyeplőn. Ugyanis a húsvét sok helyen hagyományosan a családi összejövetelekről és nagy lakomákról szól. Azonban a húsvéti ünnepek alatt is fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra.