Honnan tudhatjuk, hogy kicsit besokkaltunk az anyaságtól?

Ezek a tünetek intőek lehetnek!

Honnan tudhatjuk, hogy kicsit besokkaltunk az anyaságtól?

Anyaként könnyű abba a hibába esni, hogy elfelejtkezünk magunkról, és saját érdekeink, vágyaink, egészségünk az utolsó helyre szorul. Hiszen ott vannak a gyerekek – természetesen ők a legfontosabbak – aztán a férj, a kutya, a munka és a háztartás, hogy csak egy pár dolgot említsünk. A nők hajlamosak arra, hogy még akkor is másokra figyeljenek és másokat pátyolgassanak, mikor ők magunk már a kimerültség határára és teljesítőképességük végére értek.
Ugyan még nem hivatalos orvosi kifejezés az „anyasági kiégés”, de létezését senki nem vonja kétségbe. Ez a jelenség talán úgy foglalható össze, hogy azt érezzük, a végletekig elfáradtunk, mindent megtettünk erőn felül, mégis úgy érzezzük, hogy ez nem elég, még többet kellene tennünk. Ismerősen hangzik? Ne aggódjatok, nem vagytok egyedül. Ezeket NE tegyük lista következik! 

1. Állandóan a tennivalókon jár az eszünk

Ha este lefekvés előtt a plafont nézzük, és csak arra tudunk gondolni, hogy másnap milyen feladatok várnak ránk, és azokat hogyan fogjuk tudni mind belesüríteni az időbe, akkor az már azt jelentheti, hogy túl vagyunk terhelve.
Sokan nem fogadnak el segítséget, mert szégyellik és úgy érzik, ilyenkor kudarcot vallanak anyaként. Ez butaság, hiszen egyrészt senki nem várja el, hogy Superwoman képmásai legyünk, másrészt jobb szülők vagyunk, ha kipihenjük magunkat.

2. Gyakran ingerlékennyé válunk

Tegyük kicsit a szívünkre a kezünket, és idézzük fel, utoljára mikor szóltál rá ingerülten valakire. A férjed megint nem vitte le a szemetet, esetleg a gyerekek rendetlenkedtek az asztalnál, te pedig rájuk kiabáltál? Ne hibáztassuk magunkat, anyának lenni nehéz, és érzelmileg sokszor megterhelő. Ha ötvenszer szólunk valamiért, vagy kérünk valamit, és látszólag nincs semmi foganatja, megesik, hogy elszakad a cérna.

3. Azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók

Kovács Pistike anyukája sütit sütött az iskolai ünnepségre, mi pedig csak gyorsan vettünk egy kiló sajtos rudat, és emiatt este mardos a bűntudat, hogy nem vagyunk olyan jó anyák, mint ő? Fejezzük be önmagunk ostorozását. Lehet, hogy annak az anyukának kertésze, bejárónője és két bébiszittere van, munkája viszont nincs, így minden sulibuli alkalmával demonstrálhatja szuperképességeit!

4. Lelkiismeret furdalásunk van

Már előfordult velünk, hogy egy hosszú, fárasztó nap után este nem tudtunk ellenállni, és megettünk az utolsó túró rudit, majd azon agyaltunk, hogy a gyereknek másnap nem fogsz tudni desszertet csomagolni az uzsonnához? Ha emiatt lelkiismeret furdalást érzünk, akkor tipikusan olyan anyukák vagyunk, akik csak adnak, adnak és adnak, mivel azt hiszik, hogy mindenkivel kedvesnek, és odaadónak kell lennie a hét minden napján, a nap 24 órájában.
Pedig ez nem így van! Neked mikor hagyta meg egy családtag az utolsó szelet sütit? Lefogadom, hogy elég régen. Néha lehetsz egy kicsit „önző” te is, már ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni.

5. Olykor megbánjuk, hogy gyereket szültünk

Időnként minden anya elmereng azon, hogy hogyan alakult volna az élete, ha nem szül gyereket. Arra gondol, hogy nagy sikereket ért volna el a munkájában, ehelyett itt vannak ezek a rosszcsontok, akikből minden bizonnyal undok tini és hálátlan felnőtt válik majd. Ha gyakran gondolunk ilyesmire, az a kiégés egyik jele lehet, ugyanakkor ne aggódjunk: ha összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, olykor minden édesanya megbánja, hogy gyereket szült.
Emiatt sem kell rosszul érezned magad, azonban ez jelzi, hogy itt az ideje annak, hogy egy kicsit pihenj és magaddal is foglalkozz.