Honnan ered a valentinnap?

Vajon ismeritek az eredetét?

Honnan ered a valentinnap?

Mind mindannyian tudjuk, a Valentin nap a szerelmesek napja. Az angolszász országokban a Valentin's Day ünneplését a 20. századtól kezdték el ünnepelni. Azóta minden évben meglepik a kedvesüket február 14.-én szinte minden országban. Magát az ókorból származó ünnepet a vallásos keresztények február 13-án tartják Lupercalia ünnepe előtt. A rómaiak a legendás Romulus és Remus tiszteletére tartják, hiszen a farkas, aki felnevelte az árván maradt gyermekeket, egy Lupercal nevű barlangban szoptatta őket.

A katolikus hívők ezt a napot Szent Bálint napként ünneplik, hiszen a 14. században a jegyesek és házasok védelmére állt. A szentet keresztény hite miatt, és mert a legenda szerint egy vak leánynak vissza adta a látását, kivégezték. Mielőtt a bitófára került volna, egy rövidke üzenetet hagyott a lánynak: "A te Bálintod" búcsúzással.

Ez alapozta meg a szerelmes levelek írását, majd a későbbiek során már a kisebb ajándékokat is. Rossz nyelvek szerint az volt a nyomós ok, amiért kivégezték, hogy a püspök titkon szerelmes volt a fiatal lányba, és nem tudta elviselni, hogy Bálint viszont szereti őt.

Ez a hagyomány azóta is él.