Hogyan viselheted házastársad nevét?

Esküvőre készültök és még nem döntötted el, felveszed-e férjed/feleséged nevét? Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt túl sok variáció a névviselésre, az esetek nagy részében a feleség vette fel férje nevét „né” végződéssel.

Hogyan viselheted házastársad nevét?

Az idők folyamán bővültek a lehetőségek és ma már egyre gyakoribb, hogy a férj is felveszi felesége vezetéknevét. Házasságkötéskor egy életre terveztek együtt, ezért jól át kell gondolnotok, milyen névvel szeretnétek élni az életeteket. Sokan hisznek abban, hogy a név kötelez és hogy viselt nevünk befolyásolja sorsunkat. Vannak, akik a különböző neveket ezoterikus szempontból vizsgálják meg, de a legfontosabb, hogy milyen névvel érzed magad legjobban. Megmutatjuk, milyen névviselési lehetőségek közül választhattok első házasságotok, illetve újabb házasságkötésetek esetén.
Mindezt a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről szabályozza.

A feleség a házasságkötés után, választása szerint viseli
a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;
b) a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;
c) a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja; vagy
d) a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.
(2) A férj a házasságkötés után, választása szerint viseli
a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét; vagy
b) a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.
(3) A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként kettőjük családi nevét is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét. Az összekapcsolt házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.
(4) Az (1) bekezdés b)-d) pontjában, a (2) bekezdés b) pontjában, valamint a (3) bekezdésben meghatározott esetben a házastársak közös házassági nevet viselnek.
(5) A (3) bekezdésben foglalt kivétellel csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét.
(6) A házasulók az (1)-(3) bekezdés szerinti névviselésről megegyezhetnek. Megegyezés hiányában a házastársak a házasságkötést megelőzően viselt nevet viselik tovább, kivéve, ha a feleség az (1) bekezdés b) vagy c) pontjában foglalt házassági nevet viseli.

Névviselés a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után
(1) A házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után az anyakönyvvezetőnek bejelentheti. Ebben az esetben sem viselheti a volt feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.
(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.
(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet tovább viselheti, azzal az eltéréssel, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.