Hogyan változik a kapcsolatunk az évek alatt?

A párkapcsolatok folyamatosan változnak velünk együtt, így te is észreveheted, hogy már nem olyan a viszonyod a pároddal, mint az első hetekben volt. De mi ennek az oka?

Hogyan változik a kapcsolatunk az évek alatt?

Nézzük, mi történik egy kapcsolatban az idő múlásával!

Az első három hónapban biztosan te is figyeltél arra, hogy a pasi mindig tökéletesnek lásson téged. Kisminkelted magad, kiöltöztél, és elképzelhetetlen volt, hogy esetleg zsírosabb hajjal találkozz vele. Aztán, ahogy elértek a harmadik hónapig, a rózsaszín köd egy kicsit alább hagy, és már nem bánod, ha meglátja a hibáidat. Tudod, hogy ő sem tökéletes, és te sem vagy az.

Elkezdesz azon gondolkodni, hogy mikor jön el az ideje az első szeretlek-nek, bár semmiképp sem te akarod kimondani. És bizony volt már egy-két kisebb vitátok is, ami kezdetben ijesztőnek tűnt, de végül mindent meg tudtatok beszélni. Közelebb kerültök egymáshoz, és még az is felmerül benned, hogy talán ő lesz az Igazi.

Fél év után derül ki, hogy a srác mennyire komoly veled. Ha nem a személyiségedet szereti, hanem csak a külsődért van oda, akkor ennyi idő után jön el az a pont, hogy továbblép. Ha ennek a viselkedésnek nyomát sem látod, az nagyon jó jel, mert akkor nem felszínes pasiról van szó! Már nem próbáljátok folyton lenyűgözni egymást, van, hogy a másik szeme előtt keltek ki magatokból, és a kínosabb sztorikba is beavatjátok egymást. Ilyenkor érkezik el az a pont, hogy igazán erőssé válik a kapcsolatotok. A hétköznapjaitokba valamiféle rutin költözik be, már nincsen minden héten két izgalmas randi, és van, hogy csak ültök egymás mellett, telefonoztok, és a tévét nézitek.

Az első évforduló sok szempontból mérföldkő. Egy év alatt számtalan dolog történik közöttetek, és valószínű, hogy a rózsaszín ködös időszak már véget ért. Ismeritek egymás negatív tulajdonságait, vannak napok, amikor többször is összevesztek, és kevesebb izgalmas, újszerű dolog történik veletek. Nagyjából ennyi idő alatt derül ki az, hogy tényleg lehet-e közös jövőtök, és ugyanazok-e a vágyaitok.

Ilyenkor két opció van: vagy szakítotok, vagy még közelebb kerültök egymáshoz. Utóbbi esetében nyugalmat fogsz érezni, sokkal lazább leszel, és ha addig hajlamos voltál a féltékenységre, most már még inkább megbízol a párodban. Csodálatos időszak ez, ha tényleg szeretitek egymást!

Egymás életének részei vagytok, így fel sem merülhet, hogy elteljen egy nap beszélgetés nélkül. Már félszavakból is jól megértitek egymást, megismertétek a másik barátait, és jól is érzitek magatokat a közös társaságban. De nem érzitek azt, hogy muszáj lenne folyton együtt lennetek. Amikor otthon vagytok, néha elvonultok külön szobába, mert a saját személyiségetek, egyéniségetek és hobbijaitok is fontosak számotokra.

Már beszélgettek az esküvőről, gyerekvállalásról, és kezditek azt érezni, hogy készen álltok erre a lépésre is. Ugyanakkor a hétköznapok, a takarítás és az egyéb házimunka miatt gyakrabban összekaptok, mint gondoltátok volna.

A legtöbb párnál az ötödik év után már eltűnnek a pillangók, és a szerelem sokkal inkább erőteljes szeretetté, vonzalommá alakul át. Ha már vannak gyerekeitek, egészen újfajta akadályokkal találjátok szemben magatokat: többé nincs annyi időtök kettesben romantikázni, sőt, néha még a beszélgetésre is alig van lehetőségetek. Emiatt talán többször is vitatkozhattok, mint korábban.

De cserébe erős csapattá váltok, akiket már nem csak az egymás iránti szeretet, hanem egy egész család tart össze. Jobban ismeritek egymást, mint bárki a világon, és tudjátok azt is, hogy számíthattok a másikra. Ez egy különleges kincs, amit sajnos nem sokan tapasztalnak meg. A lényeg, hogy szakítsatok időt az intimitásra is, hogy a láng életben maradjon a kapcsolatotokban.