Hogyan vállalhatnak a melegek gyermeket?

Mi ennek a jogi módja, és hogyan lehetséges? Egyáltalán elfogadott ez már itthon?

Hogyan vállalhatnak a melegek gyermeket?

Bár rengeteg országban elfogadott már jogilag is a melegházasság, hazánk még nem tette ezt lehetővé, de azt azért ne felejtsük el, hogy jogilag hagyott egy kiskaput: a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A gyermekvállalással kapcsolatosan még nem történtek hasonló előrelépések, hiszen még mindig rengetegen gondolják úgy, hogy egy meleg pár csak meleg gyermeket tud nevelni.

Jogilag rögtön két fontos kérdés is felmerül: egyrészt érdemes-e megkönnyíteni az azonos nemű párok gyermekvállalását, másrészt lehetővé tegyék-e, hogy a gyermeknek az őt nevelő azonos nemű pár mindkét tagja törvényes szülője legyen.

Ha valaki jelenleg itthon gyermeket szeretne egy ilyen kapcsolatban, akkor elsőkörben a legegyszerűbbnek a mesterséges megtermékenyítés tűnhet. Ez egy olyan beavatkozás, ahol nem történik konkrét szexuális kapcsolat, hanem külső segítséggel termékenyítik meg a petesejtet.

Sok olyan egyedülálló nő is van egyébként, akik azért választják ezt a módszert, mert már csalódtak a férfiakban, de gyermeket szeretnének, és külön csak ezért nem akarnak senkivel sem szexuális kapcsolatot létesíteni, mert megalázónak tartják.

Itt kicsit könnyebb dolguk van a transznemű férfiaknak, hiszen ha női partnerrel mennek oda még a beavatkozás előtt, akkor együtt közösen részt vehetnek egy lombik-programon. Két nőnek még egyenlőre nem törvényes, bár vannak kiskapuk, melyekkel már ezt jópár leszbikus kijátszotta. Az egészségügyi törvények szerint ma Magyarországon csak házaspárok, különnemű élettársak, vagy meddő nők vehetik ezt igénybe. 

Ha itthon mindenfelé falakba ütközben a gyermekre váró párok, akkor érdemes a szomszédos Ausztriába látogatni, hiszen ott már törvényesen is elismerik a házasságot, valamint lehetőség nyílik a béranyaságra, és az örökbefogadásra is.