Hogyan mondjunk meg a párunknak, hogy nincs kedvünk szexelni?

Vannak időszakok, amikor kicsit hidegebb az a bizonyos közüs ágy, és alacsony a libidónk. De ezt hogyan is közvetítsük?

Hogyan mondjunk meg a párunknak, hogy nincs kedvünk szexelni?

Biztosan sokunkban felmerült már a kérdés, hogy mit tegyünk, ha nem kívánjuk a szexet, de a partnerünk igen. A válasz pedig nagyon egyszerű: senkinek nem kell rosszul éreznie magát ilyenkor, hiszen a szexuálisan egymással leginkább összeillő emberek is ritkán éreznek egymás iránt pontosan ugyanabban az időben szexuális vágyat. Számtalan normális oka lehet annak, ha valaki nem kívánja a szexet, és nem akar akkor lefeküdni a partnerével, amikor a másik kezdeményez. 

A kimerültség, kialvatlanság, fáradtság is ilyenek, és sajnos a legtöbben nem vagyunk alkalmasak arra, hogy úgy utasítsuk el a szexet, hogy a partnerünk ne törjön le ettől. Kétféle verzió szokott lenni: az egyik, amikor valaki azért mond igent a szexre, mert nem akarja megbántani a másikat, a másik pedig hogy kerek perec hárít valamivel. Egyik sem jó megoldás, a partner tudni fogja, hogyha a szerelme nincs jelen a szexben. Hosszútávú kapcsolatban a rendszeres visszautasítás felér egy kínzással, a harag olyan mértékben növekedhet a két ember közt, hogy a kapcsolat elkezd szépen haldokolni. A megoldás az, hogy úgy utasítsuk el a szexet, hogy a partner ne szakadjon el tőlünk, és valóban közelebb kerüljünk egymáshoz. 

A szex kezdeményezése mindig egy érzékeny pontja a párkapcsolatoknak, és ha egy kicsit kívülről megvizsgáljuk, ki szokott és hogyan kezdeményezni, közelebb kerülünk a megoldáshoz. Egy combsimogatással, csókkal is indulhat a szex, kivéve ha az a partner, akinek nincs kedve az együttléthez, máris ellöki a másik kezét a combokról, ha elfordul, ha szól, hogy ő most inkább dolgozni fog, mert tele van határidős munkákkal. 

Kerüljük azt, hogy megalázzuk, például "Te most tényleg szexet akarsz? Viccelsz velem? " . Ezekkel nem csak elutasítjuk, de meg is alázzuk őt. Igencsak nagy a lehetősége annak, hogy amikor mi akarjuk, akkor ő nem, és fordítva.

A legtöbb pár egy idő után rutinszerűen űzi a szexet, és ez is lehet az oka, hogy egy idő után már nem vágyunk rá. Ha a megszokott módon nem is, de másmilyen formában nyugodtan csatlakozhatunk a partnerhez a szexuális élményben. Azt is megtehetjük, hogy mocskos szavakat, vagy instrukciókat adunk neki, vagy pusztán csak felolvasunk valami erotikus szöveget, ez már a saját fantáziánkra bízható. A lényeg, hogy ha ő szeretné, de mi nem, akkor valamilyen formában segítsünk a szerelmünknek abban, hogy kielégüljün és kapjon valamit belőlünk is. A legfontosabb az elutasításban, hogy mindenképpen mondjuk meg az okát pontosan, ha tehát a szülők vagy a gyerekek miatt nem tudunk másra összpontosítani, esetleg a munka miatt képtelenek vagyunk koncentrálni a szexuális életünkre. 

Ha ezt megtesszük, akkor egyértelmű lesz a másik számára, höogy nem őt, és az ő vágyát utasítjuk el, hanem csak magát az együttlétet.