Hogyan kössük le a gyerekünket a házi karatén alatt?

Íme pár tipp a házon belüli szórakozásra!

Hogyan kössük le  a gyerekünket a házi karatén alatt?

Sok szülő találja magát nehéz helyzetben ezekben a napokban, hiszen a gyerekek otthon vannak, dolgozni is kellene, és még a játszótérre sem lehet lemenni, hiszen szeretnénk az összes szabályt betartani. Biztos, hogy minden kisgyermekes szülő nehéz időket él át, de anyaként vagy apaként biztosan nektek is az az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek ebből minél kevesebbet vegyenek észre. Íme néhány  ötlet, hogy ne csak a mesét bámuljuk közösen a tévében!

Ha a gyermek már ismeri a számokat, vagy mutat egy kis ambíciót arra, hogy tanulgassa őket, akkor jól jöhet a játékos gyakorláshoz a következő feladat: fogjunk egy szilikon muffinsütő formát vagy akár egymás mellé tehetünk egyforma kis edénykéket, és egy-két marékkal valamilyen apróbb tárgyakat, mint például babszemek, gombok vagy akár kisebb legódarabok.

Szedjünk össze különféle tárgyakat: mosogatószivacsot, csipeszt, diót, kiskanalat, zsebkendőt, plüssjátékot, különböző állatfigurákat, bármit, ami a kezünk ügyébe akad, és helyezzük el őket egy kis asztalon. Hagyjuk, hogy a gyermek alaposan szemügyre vegyen mindent és memorizálja, aztán kérjük meg, hogy csukja be a szemét, amíg a tárgyakat átrendezzük az asztalon. Takarjuk le őket egy nagy kendővel vagy sállal, és mondjuk a gyereknek, hogy most már kinyithatja a szemét. Anélkül, hogy leskelődne, emelje meg a kendőt, nyúljon be, fogjon meg valamit és kizárólag a tapintás útján próbálja meg kitalálni, hogy mi van a kezében. Ha megvan a tipp, vegye ki a tárgyat, és kiderül, talált-e! Ilyenkor érdemes tétben is játszani, a jutalom lehet süti vagy apró csoki.

Ha kalácsot, pogácsát vagy kenyeret sütünk, semmi esetre se hagyjuk ki belőle a kicsiket sem! Az előre kimért hozzávalókat akár ők maguk is öntögethetik a tálba, de a gyúrásban mindenképpen a segítségünkre lehet, vagy a nyújtás, szaggatás lehet a feladatuk. Imádni fogják a nyers tésztával való munkát, és nem azt mondjuk, hogy a lelkes kis segítők felgyorsítják a konyhai folyamatot, de nem lassítják le jobban, mintha egy nyűgös, unatkozó gyerekek téblábolnának mellettünk ötperceként az "anya" felkiáltást használva - és így ráadásul még jól is fogjátok érezni magatokat mindannyian a vacsora elkészítése közben. A nyers tésztával való munka előtt és után ne felejtsetek el nagyon alaposan kezet mosni!

Szánnunk kell rá egy kis időt, de cserébe hosszú időre lekötheted vele a gyerkőcöket, és addig akár a munkáddal is haladhatsz: ejtsünk el különböző tárgyakat, akár a kedvenc játékaikat, vagy „aranyrögnek” kinevezett építőkockákat a szobában, és készítsünk kincses térképet, amivel megkereshetik.

Ha van egy kis időnk és kreatív hangulatban vagyunk, elkészíthetjük a lakás mesebeli mását, például a könyvespolc lehet az üveghegy, a konyhaszekrény a mágikus barlang, az ágyatok a lakatlan sziget. Jelöljük be a kincses térképen az elrejtett tárgyakat, és adjuk át a kis kalóznak! Ha a térképet tollal rajzoljuk meg, a kincsek helyét pedig ceruzával jelöljük, akár több kört is játszhattok, és a második nekifutásra már tőlünk is jóval kevesebb erőfeszítést igényel majd a dolog.