Hogyan hatnak az illatok a libidónkra?

Szexuális életünkben rendkívül fontos szerepet kap szaglásunk, akkor is, ha ez nem mindig tudatosul bennünk. A szeretett nő vagy férfi (parfüm)illata hihetetlen módon növeli a szexuális vágyat.

Hogyan hatnak az illatok a libidónkra?

Amikor épp nem vagyunk szerelmünkkel és hirtelen megérezzük annak a parfümnek az illatát, amit ő használ, máris hiányozni kezd párunk, ugyanakkor illata hihetetlenül jó érzéssel tölt el minket akkor is, amikor ő távol van. A tudósok párhuzamot vonnak a szexuális vágy és az illatok között.
A szex szenzoros élmény. Egyesek szerint a férfiakat beindítja az, amit látnak, a nőket pedig az, amit hallanak. Robert P Burriss Ph.D. leírja, hogy az illatunkat gyakran figyelmen kívül hagyjuk, és nem csak azért, mert az orr a szem alatt ül. Még a klinikai anosmiával küzdő emberek - akiknek diagnosztizált hiányossága van az illatérzékelő képességében - sincsenek meggyőződve arról, hogy van-e kapcsolat a szaglás és a szex között. Johanna Bendas, Thomas Hummel és Ilona Croy, a drezdai otorinolaringológusok kiváló csapata szerint a csökkent szaglású emberek kevesebb, mint 1 százaléka aggódik a betegségnek a szexuális életre gyakorolt hatásait illetően. Tehát felesleges-e a szaglás a kielégítő szexuális élet érdekében? Bendas és kollégái 70 férfi és női önkéntest hívtak laboratóriumukba. Ezeknek az önkénteseknek normális, egészséges szaglása volt. A súlyos szagvesztés depresszióval vagy sinus problémákkal járhat, amelyek megnehezítik a légzést. Ezek a pszichológiai és fizikai feltételek negatív hatással lehetnek az ember szerelmi életére. Azáltal, hogy csak érintetlen önkénteket toborzott, Bendas remélte, hogy kizárja ezen idegen változók befolyását. Ezen felül az egészséges embereknek viszonylag jó vagy rossz szaglásuk lehet, csakúgy, mint a látás minőségében vagy az ízlésünk érzékenységében. Bendas minden önkéntesét Sniffin’ Sticks módszerrel próbálta ki. Ez az „orr-kémiai érzékenység” szokásos tesztje. A feladat egy sor kémcső szippantása, amelyek kissé hasonlítanak a jelölő tollakra. A lezárás után ezek közül a tollak közül néhány az alkohol szagát bocsátja ki magából, mások szagtalanok. Az önkéntes feladata a büdös kémcsövek kiválasztása. A feladat folytatásakor a kiválasztás természetesen nehezebbé válik, mivel az alkohol koncentrációja egyre alacsonyabb lesz.
Létezik a tesztnek egy szórakoztató változata, ahol az önkéntesnek meg kell határoznia, hogy az egyes ételek szaga milyen: sárgarépa, fokhagyma, hagyma vagy káposzta (a Sniffin’ Sticks tesztet Németországban fejlesztették ki).
A szaglási teszt után Bendas az önkénteseinek jelentést készített nemi életükről. Válaszoltak a nemi vágyukkal, szexuális teljesítményükkel és szexuális tapasztalataikkal kapcsolatos kérdésekre. Mennyire erős a vágyuk a maszturbációra vagy a partnerrel való szexre? Mennyit szexeltek és mennyi ideig? Mennyire élvezték a szexuális élményeiket?
Bendas és munkatársai nem találtak kapcsolatot az önkéntesek szaglásérzéke és a szexuális vágy vagy a szexuális teljesítmény között. Az érzékenyebb orrúak azonban azt jelentették, hogy jobban élvezik a szexuális életet.

A jobb szaglású nők gyakoribb orgazmusról számoltak be. A legkevésbé érzékeny orrú nőknek kevesebb orgazmusban volt részük. Talán nyilvánvaló okok miatt a férfiaktól nem kérdezték az orgazmus gyakoriságát.
Számos állat - például az elefántok és az aranyhal - feromonokat bocsát ki, hogy vonzza a társát. Az emberek nem, de Bendas megállapításai azt mutatják, hogy a szag központi szerepet játszik szexuális élményeinkben. Valójában a kielégítő szexuális élet záloga egyszerűen az orrunk követése lehet.