Hogyan alakul a szerelem szeretetté?

Egy idő után a szerelem elmúlik, és szeretet lép a helyébe. De mégis hogyan zajlik ez a folyamat?

Hogyan alakul a szerelem szeretetté?

Mint tudjuk, a párkapcsolatoknak nem létezik általános definíciója, alapvetően két olyan ember kapcsolatát jelenti, akiket a szerelem köt össze. Az ideális kép egy szerelmespárról két olyan embert mutat, akik azért vannak együtt, mert szerelmesek egymásba, és erős szeretetet is éreznek egymás iránt. Az élet azonban nem mindig olyan, mint egy lányregény. A valóságban nem ennyire egyszerű a helyzet.

Vannak, akik úgy kezdenek bele egy párkapcsolatba, hogy nem éreznek szerelmet a másik iránt, mások pedig úgy maradnak benne egy párkapcsolatban, hogy elmúlt a szerelem érzése. A való életben arról sem könnyű megbizonyosodni, hogy a szerelem valóban elmúlt-e. Vannak olyanok, akik továbbra is ugyanolyan erős érzelmeket éreznek a társuk iránt, mint korábban, azonban úgy érzékelik, hogy a párkapcsolatból kiveszett az intimitás. Ez jelentheti, hogy felhagytak a meghitt, bizalmas beszélgetésekkel, az ölelkezéssel vagy a szeretkezéssel, és ezért egyszerűen hiányzik az igazi társ, annak ellenére, hogy valójában párkapcsolatban vannak. Egy szerelem nélküli párkapcsolat nem szükségszerűen rossz.

Vannak olyan párok, akik nagyon jól élik egymás mellett a mindennapi életüket, jól tudnak együttműködni, amikor a családi élet megszervezéséről, vagy a gyermekek neveléséről van szó. Ezért értékelik egymást, azonban a párkapcsolat maga inkább praktikusnak és felszínesnek mondható. Az, hogy egy szerelem nélküli párkapcsolat működik-e vagy sem, attól függ, hogy mi és a párunk mit tartunk fontosnak benne. Ha a stabilitás és biztonság számít a legjobban, a szerelem valószínűleg átalakul egy erős barátsággá.

Néha az is megtörténik, hogy a szerelem nem csak elmúlik, hanem épp az ellenkezőjévé alakul át: az évek múlásával számos okból a valaha létezett lángoló szerelmen negatív érzések kerekednek felül. Egy ilyen kapcsolat pedig bizonyára egyik fél számára sem jó. Ha szülőként alakult át ilyenné a kapcsolatuk, mindenképpen érdemes dolgozni rajta, hiszen a gyerekek is érintettek lesznek ebben az esetben.