Hiperaktivitás gyerekeknél

Mit is jelent ez pontosan? Mire kell figyeljünk?

Hiperaktivitás gyerekeknél

A hiperaktív jelzőt manapság már előszeretettel használják a kicsit is eltérő, nagyobb mozgást igénylő gyerekekre, de a túlságosan érdeklődő típusúakra is. Itt fontos megjegyezni, hogy a hiperaktivitás egy összetett fogalom, több tényezőnek kell együttesen teljesülnie ahhoz, hogy ezt így ki tudjuk jelenteni.

Ez a probléma a nagycsoportos gyerekeknél kerül először szóba, amikor a szülőknek és az gyógypedagógusoknak dönteniük kell arról, hogy a gyermek képes lesz-e végigülni és megfelelően teljesíteni a tanórákon. 

Milyen intő jeleik lehetnek a hiperaktivitásnak?

A tünetek közé tartozik az állandó, mozgásos nyugtalanság, az éjszakai forgolódások, a kisebb alvásigény, későbbiek folyamán állandó rendetlenség, dolgok elhagyása és a türelmetlenség.

Súlyosabb esetben a figyelemzavar addig fajulhat, hogy a gyermek teljes mértékben hajlamos a figyelmen kívül hagyni a tanárok és a szülők kéréseit. Ezáltal a kisiskolás nem teljesít megfelelően és az irányított helyzetben nem képes megfelelni.

Ilyenkor a szülő mit tud tenni?

Elsőkörben mindenféleképpen fel kell mérni, hogy mekkora a probléma súlyossága, majd segítő mankót kell nyújtani a gyermeknek. Hasznos ilyenkor a szakember segítsége is, valamint a rengeteg szeretet és a törődés.