Gyermekünk mérgező barátságai

Hogyan segíthetünk nekik ezekben a problémákban?

Gyermekünk mérgező barátságai

A szülő egyik legnagyobb rémálma, amikor hőn szeretett gyerekének mentális egészségére egy másik gyerek olyan befolyást gyakorol, hogy akár komoly problémákat is okozhat számára egy barátság. Az érzelmi hullámvasutat nagyon nehéz szülőként megtörni, de persze szerencsére lehet segíteni azon a gyereken is, aki mérgező barátságba keveredett, és magától nem tud onnan kitörni, hiszen sokszor az óvodás és kisiskolás korban fel sem ismerik a mérgező barátokat.

Képzeljük el a helyzetet, az egykor boldog, kiegyensúlyozott gyermekünk egyszer csak gyakran sír, hisztérikusan őrjöng a szobájában, eltávolodik a családjától, bezárkózik és nem áll szóba senkivel, aztán hirtelen megint boldog, sőt, már-már eufórikus, mert a barátja, aki korábban bántotta, ismét jó kapcsolatban van vele. Az érzelmi hullámvasútból a gyerek nem tud magától kitörni, és az életében minden a mérgező barátság körül kezd el forogni, ezért is fontos, hogy az ő nyelvükön megértessük velük a rendes és a mérgező kapcsolatok közötti különbségeket.

Hogy jelenhetnek meg pontosan ezek a viselkedési formák a mindennapokban a gyerekek között?

A mérgező barát például kihagyhatja a gyermekünket a közös baráti összejövetelekből szándékosan, amikről aztán meggyőződik, hogy a szemünk fénye is tudomást szerez, vagy megvádolja valami teljesen alaptalannal, és ha a gyerek megvédi magát, akkor meggyanúsítja, hogy túldramatizálja a dolgot, vagy egyszerűen őrülten viselkedik.

Sőt, általában ilyenkor a gyerekek fel sem ismerik, hogy mérgező kapcsolatban ragadtak, hiszen belülről a szituáció teljesen máshogy néz ki. Az sem megoldás, ha a többi szülővel beszélünk, mivel ez visszafelé sülhet el, és még komolyabb nárcisztikus viselkedést válthat ki. A legjobb amit tehetünk, hogy figyelünk a csemeténk viselkedésére, és igyekszünk óvatosan megismerni a barátait.