Gyermekkori traumák tünetei

Hogyan hat rájuk a válás?

Gyermekkori traumák tünetei

Az előző válásról szóló cikkünkben felvázoltuk a válás hatásait a gyermekekre, most szeretnék kicsit kitérni én, mint elvált szülők gyereke arra, hogy mi az, ami mélyebben beleivódik a kicsik lelkébe.

Leggyakoribb tünetek, amit mindenféleképpen észre kell venni a válás után: általános szorongás és nyugtalanság, evési kényszer vagy ellenkezőleg étvágytalanság, alvási problémák, viselkedési problémák, megfelelési kényszer, de a dührohamok is ide sorolhatók.

Magát a válást egy hiányállapot, egy űr követ a lélekben, amit ezekkel a tünetekkel próbál palástolni felénk a kicsi. Sokszor ezek a tünetek nem jelennek meg, ezért a szülő hajlamos úgy felfogni, hogy ezek szerint meg sem viselte az egész, holott csak magába fojtja, ami sokkal rosszabb. Példának okáért tegyük fel, hogy Józsika az anyukájára haragszik, mert úgy érzi, hogy ő üldözte el az apját, de közben anyukájának is szeretne megfelelni, ezért ezeket az ambivalens érzelmeket elrejti, ezért anya nem is veszi észre, hogy valójában nagyon nagy a baj. Ilyenkor kell a legtöbbet beszélgetni a gyermekkel, hogy magától mondja el, hogy mit érez és mit gondol erről az egészről. Ha megnyílik Józsika, akkor nyert ügye van a szülőnek, mert megtudja magyarázni az ő nyelvén, hogy mi miért történt.