Fogamzásgátló módszerek

A védekezés fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, ezért ne lepődjetek meg, ha többször is felhozzuk a témát, csak más-más szempontokat tartva szem előtt!

Fogamzásgátló módszerek

Mivel manapság nem számít igazán tabunak a szex témakör, nagyon fontos beszélnünk a megfelelő védekezésről sem, hiszen egy gyermek érkezése csak akkor áldás, ha a pár megbeszéli, hogy szeretnének igazán családot alapítani. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a nekünk legmegfelelőbb védekezési módszerrel kapcsolatban is. Nézzük át együtt, hogy milyen eszközök, módszerek is állnak rendelkezésünkre! 

Kezdjük azzal, amit a férfiak előszeretettel szeretnének alkalmazni, mert nem akarnak óvszert használni. Ez a megszakításos közösülés. Hölgyeim, ne dőljünk be ennek. Hiszen már az előváladék is tartalmazhat életképes spermiumot, és akkor kész a baj. Ez nem fogamzásgátlás, hanem inkább hazárdjáték.

A következő módszer a sorban a gumióvszer. Sajnos ez is sérülhet nem megfelelő használat esetén, vagy ha már régi, akkor felhelyezéskor is elszakadhat.

Azután ott van a hüvelyi pesszárium és a méhszájsapka, amiket spermicid használatával lehet biztonságosabbá tenni. Van még egy mechanikai eszköz, a spirál, amit orvos helyezhet fel. Sajnos ezek egyikéről sem lehet elmondani, hogy igazán biztonságosak. Ezek mellett rendelkezésünkre állnak még különféle hormonális fogamzásgátló tabletták. Ezekkel fogamzásgátló hatású hormonokat juttatunk be a szervezetünkbe.

A hormonális fogamzásgátlóknak három nagy csoportja létezik. Az első csoportban vannak a kombinált fogamzásgátló tabletták. A második csoportba az úgynevezett egykomponensű  tabletták vannak. A készítmények lehetővé teszik a tablettás védekezést azok számára is, akiknek a kombinált fogamzásgátló tabletták szedése nem javasolt: szoptató édesanyák, 35 év feletti dohányzó nők, 40 év felettiek, magas vérnyomással élők, elhízott hölgyek, cukorbetegek, visszerességgel küzdők vagy migrénesek. A harmadik csoportba az úgynevezett sürgősségi fogamzásgátló tablettákat sorolhatjuk. Ne feledjük, hogy ez csak akkor alkalmazható ha valóban sürgős segítségre van szükség.

Akármelyik módszert is választjuk, hiába kiválóan hatékonyak, nem árt tudni, hogy ezek használata esetén is előfordulhatnak mellékhatások. Láthatjuk, hogy kínálat akad bőven, csak meg kell találni a legmegfelelőbb megoldást.