Fogadhat-e egy meleg pár örökbe?

Sokszor feljön ez a téma, de sokan téves infókkal vannak ellátva. Ezeket tesszük most a helyére!

Fogadhat-e egy meleg pár örökbe?

Bár a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésével komoly előrelépés történt az azonos neműek párkapcsolatainak elismerése felé, de az azonos nemű párok gyereknevelésének kérdése itthon még továbbra is tabu témának számít. Ugyan az azonos nemű párok gyermekvállalása körül kialakult társadalmi viták általában arról szólnak, hogy jó-e az, ha melegek vagy leszbikusok gyermeket nevelnek. Jogi szempontból alapvetően két kérdés merül fel:

1. Megkönnyítsék-e az azonos nemű párok gyermekvállalását (a mesterséges megtermékenyítés és az örökbefogadás melegek és leszbikusok számára kedvező szabályozásával) ?

2. Illetve, hogy lehetővé tegyék-e, hogy a gyermekeknek az őt nevelő azonos nemű pár mindkét tagja törvényes szülője legyen?

A hatályos magyar szabályozás mindkét kérdésben elutasító, ennek ellenére mindennapi tapasztalat, hogy egyre több meleg pár nevel gyermeket. Az alábbiakban a főbb gyermeknevelést érintő jogszabályokat tekintjük át.

A meleg emberek egy része általában élete egy szakaszában heteroszexuális párkapcsolatban él. Az ilyen kapcsolatokból gyakran gyermek is születik. A szexuális irányultság vagy nemi identitás felvállalása sokszor váláshoz, a kapcsolat végéhez vezet természetesen érthető okokból kifolyólag. Az ilyen helyzetekben merül fel a gyermek szülői felügyeleti joga. Annak eldöntése során, hogy a gyermek melyik szülőnél kerüljön elhelyezésre, nem lehet figyelembe venni a szülő szexuális irányultságát.

Az örökbefogadás olyan jogi aktus, amely során rokoni kapcsolat jön létre egy gyermek és az őt örökbefogadó szülő, illetve annak családja között, bár az örökbefogadás kapcsán a legtöbb embernek az a helyzet jut eszébe, mikor egy szülei által elhagyott állami gondozott gyermeket egy pár örökbefogad, de akkor is ez a tény áll fenn, ha a pár egyik tagja a pár másik tagjának korábbi kapcsolatából vagy mesterséges megtermékenyítéséből származó gyermekét fogadja örökbe.

Az utóbbit hívjuk a partner gyermekének örökbefogadásának, mivel az azonos nemű párok esetében a gyermek sosem a pár közös vérszerinti gyermeke, így a partner utódjának örökbefogadása számunkra kulcskérdés. A magyar törvények szerint az örökbefogadásnak két formáját ismerik: az egyéni örökbefogadást és a közös gyermekké fogadást.

Egyéni örökbefogadásra minden arra alkalmas személy jogosult ( tehát akár egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg is) , így viszont ez kiskaput nyit a homoszexuális párok részére.