Figyeljünk a csalókra!

Ezekre figyeljünk oda a rendőrség szerint!

Figyeljünk a csalókra!

Mára az internetes visszaélések jellemző formájává vált az adathalászat, főleg ismert vállalatok nevében kérnek pénzt vagy érzékeny személyes adatokat. Emellett a régi módszer, a szolgáltatókra hivatkozva a lakásokba becsengető csalók jelensége sem kopott ki a mindennapokból. 

Ennek kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Magyar Posta, valamint a Magyar Vízi Közmű Szövetség szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartott. Az ORFK főkapitányi biztosa hozzátette: az elektronikus térben történő csalások mellett továbbra is létező módszer, amikor a bűnözők személyesen keresik fel a kiszemelt, gyakran idős áldozatukat.

Az ORFK a sorozat-bűncselekmények elkövetőinek minél hatékonyabb felderítése érdekében hozta létre az országos bűnügyi koordinációs tevékenységet. Ennek keretében az ország egész területén folytatott nyomozások adatait hasonlítjuk össze. 2019-ben 73-ból 5 bűncselekmény-sorozatban hivatkoztak a tettesek különböző szolgáltatókra, míg 14 sorozatban kifejezetten telefonon, vagy interneten keresztül követték el a csalásokat.

A csalók jellemzően egy-egy kiemelt időszakhoz kapcsolódóan folytattak és folytatnak ilyen jellegű kampányokat, amelyek során leginkább személyes adatok és a pénz megszerzése a fő cél. Ezt a bűnözői módszert leggyakrabban valamely jól bejáratott márka, vagy sok esetben állami cég, közműszolgáltató, pénzügyi szolgáltató nevében teszik.

Gyakori a Magyar Posta nevében érkező adathalász-üzenet is, a társaság ezért a figyelmeztetésre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A Posta nevében általában nyereményjátékot ígérnek, vagy csomag érkezését jelzik. Ezekben az esetekben az azonnali bejelentést meg kell tenni.

A szolgáltatók nevében elkövetett csalások másik, hagyományos formája, amikor személyesen jelennek meg csalók az ügyfeleknél, és a szolgáltató nevében próbálnak pénzt szerezni. A Magyar Vízi Közmű Szövetség szóvivője elmondta, hogy a szolgáltatók munkatársai mindig jól beazonosíthatók, céges logóval ellátott munkaruhát viselnek, valamint a gépjárműveken is jól látható az adott szolgáltató logója és neve.

A munkatársak rendelkeznek céges igazolvánnyal, és amennyiben soron kívüli ellenőrzésre érkeznek, akkor is van náluk céges nyomtatvány, jegyzőkönyv.

Amennyiben azt érzi bárki is, hogy valami szokatlan, a szolgáltató munkatársa előzetes értesítés nélkül érkezett, érdeklődjön az adott szolgáltató központi ügyfélszolgálati számán az ellenőrzésről! Ha arra gyanakszik, hogy csalók próbálnak bejutni otthonába, hívni kell azonnal a rendőrséget 112-es telefonszámon!