Féltjük a gyerekeinket, mégis a telefon a kezükbe

Mit rontunk el és hol?

Féltjük a gyerekeinket, mégis a telefon a kezükbe

Féltjük a gyerekeinket a rohanó technológiával, mégis egytől-egyig ott a mobil a kezükbe. A három év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 80 százaléka használ okoseszközöket. A 10 évesnél idősebbek közül pedig már nincs olyan gyermek, aki ne használt volna élete során legalább egyszer ilyen készüléket. 

A szülők annak ellenére adják oda okoseszközeiket a legkisebb gyermekeiknek is, hogy tisztában vannak azzal, hogy ideális esetben csak idősebb korban lenne logikus megengedni számukra az okos eszközök használatát. A gyermekek majdnem fele ugyanakkor napi egy óránál kevesebbet használja szülei készülékeit, főként videózásra, mesenézésre és játszásra.

Problémás példamutatás a szülők részéről, hogy ők is sűrűn nyomkodják a készülékeiket akár még a közös programok közben is.

A szülők harmada elsősorban azért ad okoskütyüt a gyerekének, mert minél előbb meg szeretné ismertetni vele a technológiát, míg a kisebb százalékuk azért, hogy ne maradjon le kortársaival szemben. Indokként szerepelt az is, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük „kilógna a sorból”.

A válaszadók többsége egy kutatás során gyermeke társaságában is rendszeresen használja okostelefonját függetlenül a gyermek életkorától. Mindössze elenyésző százalékuk nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben mellőzi a telefonhasználatot gyermeke társaságában. Többségük fél és egy óra közötti időintervallumot használja készülékét gyermeke mellett, azonban 4 százalékuk 5 óránál is többet tölt kütyüjével.

A megkérdezett szülők a digitalizáció árnyoldalait is érzékelik. A résztvevők nagy százalékában már felmerült, hogy mindez káros hatással lehet gyermekeikre, elsősorban a függőséget, valamint az erőszakos tartalmak megjelenését tartották veszélyesnek az okoseszközök használatát illetően. Sőt, a gyerekek többségénél már tapasztalták a telefonfüggőség jeleit.