Fantasztikus hír! Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását.

Egyre több ember számár lehet ismerős Roska Botond neve. Könnyen megtörténhet, hogy beírhatja magát a nagy Nobel-díjasok könyvébe, mivel a felfedezése milliók számára adhatja vissza a látás csodáját, az által kifejlesztett terápia pedig megváltoztathatja a vakok életét.

Fantasztikus hír! Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását.

Korábban a munkájáért már a Nobel-díj előszobájának tekintett Louis Jeantet-díjat is megkapta.  Hogy mit is fejlesztett ki? A szembe körülbelül százmilliárd, számítógép segítségével létrehozott vírusrészecskét fecskendez, ez körülbelül annyi, amennyi idegsejt az agyban található. Ezekkel a vírusokkal genetikus anyagot juttat be a szembe.  A genetikus anyag egyrészt kifejez egy fényérzékeny fehérjét, ami fényérzékennyé teszi a sejtet, másrészt bekerül a fehérjével együtt egy címke is, ami minden sejtbe bejut ugyan, de csak ott fejti ki a hatását, ahol az szükséges. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol hat ez a fehérje, a vakság során ugyanis a retinában található fényérzékeny sejtek elhalnak, a fehérje más sejteket tesz fényérzékennyé.
Ezzel a felfedezéssel óriási eredményt érhet el világszerte, és nagyon-nagy valószínűséggel megkaphatja a  Nobel-díjat is.