Esküvői menü tippek

Bár egyre divatosabbak a modern esküvői menük, a legtöbb esküvőn még mindig a hagyományos menüsorral kínálják a násznépet.

Esküvői menü tippek

Ez az ország különböző pontjain eltérő lehet, de főbb vonásaiban általában megegyezik. Amikor kiválasztjátok az esküvő helyszínét, az egyik legfontosabb, hogy egyeztessetek az étteremmel a menü minden részletével kapcsolatban és tisztázzátok az összes elvárásotokat, kérdéseteket. Az esküvői menüsornál nem mindig a leves-főfogás-desszert a megszokott sorrend. Előfordul, hogy a levest két főfogás is követi, és megelőzheti gyümölcs, vagy hideg előétel is. Az éttermek többsége többféle menüt ajánl a párok számára, közülük az egyik szinte biztos a hagyományos esküvői menü lesz, az alábbi (vagy ehhez teljesen hasonló) ételekkel.
Előételek – Levesek:
A legjellemzőbb előétel általában a tatár beefsteak és a velős pirítós. Sok esküvőn kimaradnak az előételek, ilyenkor az első fogás a leves, amely gyakran Újházy tyúkhúsleves zöldségekkel és főtt hússal, vagy marhahúsleves finommetélttel, zöldségekkel és főtt hússal.
I. főétel:
Gyakran két főételből is ehetnek a vendégek az esküvőn. Ezek általában sertés-, marha-, vagy birkapörkölt, illetve vadpörkölt, mindkettőhöz kenyeret és salátát társítanak. A nagy nyári melegben sok vendég inkább kihagyja ezt a fogást, mások viszont élvezettel kanalazzák ilyenkor is. Sátras lagzikon általában bográcsban főtt pörkölt a kedvenc főétel, ne felejtsetek gondoskodni a galuskáról, ha ilyen lakodalmat terveztek!
II. főétel, vegyestálak:
A vegyestálak általában a vendégek kedvencei, hiszen a rajta felszolgált étkek közül valószínűleg minden vendég megtalálja a fogára valót. Az éttermek 4-6 emberenként számolnak egy tállal, amin többnyire az alábbi ételeket kínálják:
•    grillezett és rántott húsok,
•    sajttal, sonkával töltött pulykamell
•    kemencében sült csirkecomb
•    grillezett vagy rántott gombafejek és más zöldségek
•    vegyes köret (hasábburgonya, rizs, vajon párolt zöldségek) és
•    vegyes saláta

Éjjeli vacsora
Erre a fogásra az esküvő menetétől függően általában éjfélkor kerül sor. Dönthettek úgy, hogy az éjféli keringő és a menyecsketánc után szervírozzák fel az éjféli vacsorát. Ekkor általában a maradék sülteket szolgálják fel hidegen a salátákkal. A hagyományos menüsornak klasszikus eleme a töltött káposzta is.
Esküvői torta
A hagyományos esküvői menü része az elmaradhatatlan esküi torta, illetve a sós és édes aprósütemények. Mindenképpen ajánlott a választott esküvői helyszín próbavacsoráján részt venni, ami után könnyebben kiválaszthatjátok, összeállíthatjátok az esküvői menüt.