Esküvői illemtan 4. rész

Amikor esküvőre vagyunk hivatalosak, tisztában kell lennünk az illemtani szabályokkal, amiket be kell tartanunk a szertartás és a lakodalom során. Sorozatunkkal ezekhez nyújtunk útmutatást.

Esküvői illemtan 4. rész

Saját mobiltelefonok használata
A polgári szertartáson és a templomban is némítsuk le, vagy kapcsoljuk ki a telefonunkat.
A rezgést is vegyük le a telefonról, hiszen a közelünkben ülőket a rezgés is zavarja és kizökkenti őket az áhítatból. Rendkívül kellemetlen, ha megszólal a telefonod a szertartás meghitt csöndjében és nagyfokú udvariatlanság is. A szertartások alatt fotózásra se használd a telefonodat, minden bizonnyal profi fotós is részt vesz az esküvőn és az ő dolga, hogy csodás fényképeket készítsen az utókornak. A vendégek számára zavaró, ha járkálsz a padsorok közt és fotókat készítesz. A szertartások végén már készíthetsz fotókat az ifjú párról és a lagziban is lőhetsz vicces képeket, amelyek a buli hangulatát és az ifjú párt megörökítik. Akármilyen vidám pillanatokat is kapsz el, tartsd észben, hogy a fotókat csak akkor posztold a különféle közösségi oldalakon, ha erre az ifjú házasok engedélyt adnak.
Beszédek, köszöntők
Amikor a lakodalomban valaki köszöntőt mond, illik szépen, csendben végighallgatni. Ne beszélgess közben és ne a telefonodat nyomogasd. Csak akkor mondj köszöntőt, ha megbeszélted előtte a párral. Legtöbbször az örömapa mond köszöntőt az esküvőn és a vőlegény tanúja. Igen közeli barátok is mondhatnak köszöntőt. Meglehetősen kínos, ha egymás után állnak fel a vendégek és mondják el köszöntőiket úgy, hogy nem egyeztették le előre a párral. Ha te is azok közt vagy, akik köszöntővel tisztelegnek az ifjú pár és a házasságuk előtt, ne nyújtsd túl hosszúra, maximum 5-8 perces legyen a beszéded. Amikor köszöntőt mondasz, mindig legyen tele a poharad! Ha hallgatod a köszöntőt, ne igyál, egyél és rágózz közben. A köszöntő elmondása után illik koccintani és inni az ifjú pár egészségére.