Esküvői illemtan 3. rész

Esküvőre hívtak és szeretnél az etikettnek maximálisan megfelelni? Sorozatunkban folytatjuk az esküvői illemszabályok bemutatását.

Esküvői illemtan 3. rész

Templomban
Ha vendégként a templomi szertartáson is részt veszünk, akkor is be kell tartanunk az ott érvényes szokásokat és szabályokat, ha mi nem az adott vallást gyakoroljuk. Templomban, főleg egy esküvőn, igénytelenül, szakadtan, nők esetében kihívóan, fedetlen vállakkal és túlságosan mini szoknyában nem illik megjelenni. A szertartás és a vacsora utáni bulira persze lazíthatunk egy kicsit az öltözködésünkön. Az urak itt már levehetik a nyakkendőt, kigombolhatják az ing felső gombját és a hölgyek is megválhatnak stólájuktól és kényelmesebb cipőbe bújhatnak. Ügyeljünk arra, hogy az öltözéken akkor lazítsunk, ha az ifjú férj erre engedélyt ad, vagy ő maga lazít az öltözködésén.
A késés
Késni tilos! Ez az egyik legkellemetlenebb és legilletlenebb dolog egy esküvőn, amit elkövethetünk és mérhetetlen tiszteletlenség az ifjú párral és a vendégsereggel szemben. Induljunk el időben, főleg, ha nagyobb távolságra és ismeretlen helyre utazunk, kiváltképp zsúfoltabb időszakban. Inkább te várj az ifjú párra, minthogy látványosan beess akkor, amikor már megy a szertartás. Különösen igaz ez akkor, ha te szállítasz valamit, amire szükség van a szertartáson.
Jó barátok az esküvőn
Bármennyire is közeli viszonyban vagy a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel, az esküvőn el kell fogadnod, hogy sok vendég van és mindenkivel váltani fognak pár szót. Arra sem idejük, sem energiájuk nem lesz, hogy hosszasabban beszélgessenek bárkivel és ez a nap nem is erről szól, hanem a boldogságukról és a vendégsereg felhőtlen szórakozásáról. Lesz majd később arra alkalom, hogy beszélgessetek. Természetesen, ha közeli barát vagy, észre fogod venni, ha az ifjú házasok nagyon elfáradtak vagy valami bántja vagy zavarja őket, ilyenkor nyugodtan kérdezd meg, hogy tudsz-e valamiben segíteni. Akármilyen jó barátok vagytok, a vicces beszólásokat inkább kerüld, mint például „Neked se legyen jobb” és hasonlók. Az ilyen megjegyzéseknek nem itt van a helye és sértődés is lehet belőle, amit mindenképpen el kell kerülni.