Esküvői illemtan 2. rész

Az esküvőkhöz különféle illemtani szabályok tartoznak, amelyekkel nem árt tisztában lennünk, ha vendégek vagyunk. Sorozatunkban bemutatjuk a legfontosabb illemtani szabályokat, amelyek az esküvőkhöz tartoznak.

Esküvői illemtan 2. rész

Ami az öltözködést illeti
Nem illik túlöltözni a menyasszonyt
Az első és legfontosabb szabály az esküvői öltözködéssel kapcsolatban, hogy semmiképpen nem illik túlöltözni a menyasszonyt. Ez az ifjú pár napja, a menyasszonynak kell lennie a legszebbnek, a ruhájával együtt. A fehér és a piros a menyasszony színei. Csak ő lehet talpig fehérben. A piros pedig a menyecskeruha színe, tehát pirosban virítani sem illik egyik hölgy vendégnek sem. Ha ragaszkodsz a fehér ruhához, csak a blúzod vagy a nadrágod, szoknyád legyen fehér. Ha fehér ruhában szeretnél lenni, mindenképpen válassz mintásat. Lehet pöttyös, virágos és a kiegészítőkkel is játszhatsz. Ne legyen túl kirívó, feltűnő színű a ruhád, hiszen a menyasszonynak kell kitűnnie a tömegből. Viselj inkább halványabb pasztellszíneket. Feketében sem illik lenni, hiszen a mi kultúránkban az a gyász színe, ezért nincs helye egy esküvőn. A túlságosan rövid szoknyádat inkább hagyd ezen a napon a gardróbodban. Lehetőleg tudakold meg, milyen színű ruhában lesznek a koszorúslányok és kerüld azt a színt.
A hölgyek
Sem színekben, sem stílusban nem illik túltenni a menyasszonyon és a násznép többi tagján sem. Ha egy kellemes nyári szabadtéri esküvőre hívtak, ne tűsarkúban és kisestélyiben jelenj meg. Egy exkluzív vacsorán sem illik koptatott farmert viselni. Az ékszerekre és a sminkre is a kevesebb néha több elve vonatkozik.
Az urak
Az urak esetében a fő öltözet az öltöny és nyakkendő. Lazább stílusú esküvők esetén a nadrág és zakó a legalkalmasabb viselet. Nekik sem illik túlságosan elegánsan felöltözni, ha a vőlegény öltönyben van, akkor vendégként ne viseljünk szmokingot. Felejtsd el a csíkos és kockás ingeket. Ne viselj nagymintás, vicces nyakkendőt sem ezen a napon. Semmiképpen ne vegyél fel fehér cipőt és sötét cipőhöz se viselj fehér zoknit. A háromnegyedes és a rövidnadrágot is tartogasd más alkalmakra.