Esküvői illemtan 1. rész

Esküvőre vagy hivatalos és szeretnél minden illemtani szabályt betartani a meghívóra való visszajelzéstől az egész esküvőn át? Összeállításunkkal segítünk eligazodni az esküvői illemtan rejtelmeiben.

Esküvői illemtan 1. rész

A meghívók alapos áttekintése
Ha meghívót kapsz egy családtagod, barátod, ismerősöd esküvőjére, először is jól nézd meg a meghívót, hogy az esküvő mely részeire szól a meghívásod. Gyakran két különböző meghívót kap a leendő vendégsereg. A vendégek egy része a szertartásra és a vacsorára is hivatalos, míg a távolabbi ismerősöket csak a szertartásra hívják meg. Ha nem hívtak meg a vacsorára, ne vedd zokon, hiszen számos oka lehet ennek. Egyrészt a helyszín befogadóképessége, másrészt az ifjú pár és a meghívottak közti kapcsolat és nem utolsósorban az esküvő költségvetése. Utóbbi miatt gyakran előfordul, hogy a pár nem tud mindenkit meghívni a vacsorára, akikkel szívesen ünnepelne. Ha nem vagy hivatalos a vacsorára, tartsd tiszteletben és menj el a szertartásra. Persze, ha úgy érzed, hogy csak illendőségből hívtak meg és kizárólag a szertartásra – ez főként munkahelyeken gyakori – nyugodtan megengedheted magadnak, hogy nem veszel részt.


 „Önt és kedves családját”
Az esküvői meghívók szövegében legtöbbször az „Önt és kedves családját”, illetve a „Téged és kedves családodat” megszólítással találkozhatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egész családunkat magunkkal kell vinnünk. Általában a házastársunkra, élettársunkra és gyermekünkre, gyermekeinkre vonatkozik. Utóbbiból voltak már kínos szituációk, mert a pár nem mindig szeretné meghívni a kisgyerekeket az esküvőre. A legjobb, ha előre tisztázzák veled, hogy a gyerekek is menjenek-e az esküvőre, lesz-e gyermekfelügyelet, játékok számukra. Ha nem, akkor dönthetsz úgy, hogy másra bízod a gyermekedet az esküvő idejére, azonban ha ezt nem tudod megoldani, végső esetben azt is megteheted, hogy nem veszel részt az esküvőn. Ilyenkor a párnak is meg kell értenie téged. Ha új a párkapcsolatod és a pár még nem ismeri őt, érdeklődd meg tőlük, hogy viheted-e őt magaddal. Baráttal, kollégával érkezni nem illik egy esküvőre. Ideális esetben a pár megkérdezi tőled, hogy van-e párkapcsolatod és természetesnek veszik, hogy vidd magaddal a párodat. Ha ez nem történik meg, nálad a labda, kérdezd meg őket. Ha úgy érzed, nem örülnének a párodnak, természetesen dönthetsz úgy, hogy nem veszel részt az esküvőn. Az ifjú párnak is meg kell értenie, hogy nem szívesen veszel részt egyedül a vacsorán. Ezek persze a szélsőséges esetek, de azért mutatjuk be nektek, mert az esküvők történetében ilyenek is előfordulnak, tehát veled is megeshet.

Visszajelzés
Ha minden kérdést sikerült tisztáznotok, mielőbb jelezz vissza, hogy részt tudtok-e venni az esküvőn. Manapság már sok pár határidőt ad a meghívottaknak a visszajelzésre, hiszen nekik is rendkívül fontos, hogy tudják, hány vendéggel számolhatnak a szertartáson és a vacsorán és ők is határidőhöz vannak kötve.